Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Američka vlada tuži Amazon kako bi olabavila njegovu monopolističku kontrolu

27. Rujan 2023.
Amazon tvrtka logofoto Shutterstock

Savezna komisija za trgovinu SAD-a (FTC) i 17 državnih odvjetnika tužili su Amazon, navodeći da div e-trgovine koristi svoj položaj na tržištu kako bi napuhao cijene na drugim platformama i ugušio konkurenciju.

Tužba je podignuta na američkom okružnom sudu za zapadni okrug Washingtona i rezultat je višegodišnje istrage poslovanja Amazona te je jedna je od najznačajnijih pravnih izazova pokrenutih protiv tvrtke u njezinoj gotovo 30-godišnjoj povijesti.

FTC i savezne države traže od suda da izda trajnu zabranu koja bi, kako kažu, zabranila Amazonu da se upusti u svoje nezakonito ponašanje i kako bi olabavila njegovu ‘monopolističku kontrolu‘.

- Tužba iznosi detaljne navode u kojima se navodi kako Amazon sada iskorištava svoju monopolsku moć kako bi se obogatio, istovremeno podižući cijene i degradirajući uslugu za desetke milijuna američkih obitelji koje kupuju na njegovoj platformi i stotine tisuća tvrtki koje se oslanjaju da će dostava Amazona doći do njih - rekla je u izjavi predsjednica FTC-a, Lina Khan.

Ali to nije bilo iznenađenje. Tužba dolazi nakon godina pritužbi da su Amazon i drugi tehnološki divovi zlorabili svoju dominaciju pretraživanja, društvenih medija i online maloprodaje kako bi postali čuvari najprofitabilnijih aspekata interneta. Zbog toga je američka vlada posljednjih godina signalizirala sve veću spremnost da izazove hegemoniju takvih velikih tvrtki.

Promatrači su se pitali hoće li FTC tražiti prisilno rascjepkavanje maloprodajnog diva, koji je također dominantan u računalstvu u oblaku i ima sve veću prisutnost u drugim sektorima poput trgovine namirnicama i zdravstvene skrbi. Međutim, na ta pitanja, predsjednica FTC nije htjela dati dogovor.

- U ovoj fazi fokus je više na odgovornosti - rekla je.

Obrana Amazona

Amazon je rekao da je tužba FTC-a bila pogrešna i da bi naštetila potrošačima jer bi dovela do viših cijena i sporije isporuke.

- Praksa koju FTC izaziva pomogla je potaknuti konkurenciju i inovacije u maloprodajnoj industriji te je dovela do većeg izbora, nižih cijena i veće brzine isporuke za kupce Amazona i veće mogućnosti za mnoge tvrtke koje prodaju u Amazonovim trgovinama - rekao je David Zapolsky, glavni savjetnik Amazona.

U tužbi, FTC ne tvrdi da je Amazon monopolist zbog svoje veličine, već zato što koristi svoju poziciju online prodavača kako bi uskratio značajnu konkurenciju. Amazon, kako se tvrdi u pritužbi na 124 stranice, ‘guši konkurenciju nametanjem mjera protiv popusta koje zabranjuju trgovcima koji prodaju proizvode na Amazonu da drugdje nude niže cijene.‘

U pritužbi FTC optužuje Amazon za taktike kao što su mjere ‘protiv popusta‘ koje kažnjavaju prodavače koji svoje proizvode nude jeftinije na drugim internetskim tržištima. U podnesku se također navodi da Amazon kontrolira ogromnu distribucijsku mrežu i navodi da tvrtka prisiljava prodavače treće strane da plaćaju visoke naknade za svoje usluge.

- Amazon je tako jako povisio naknade koje naplaćuje prodavačima da sada navodno uzima skoro polovicu svakog dolara od tipičnog prodavača koji koristi Amazonovu uslugu isporuke - navodi se u pritužbi.

Žalba također optužuje Amazon da zahtijeva od trgovaca da koriste sustav dostave i isporuke kako bi se kvalificirali za Amazon Prime. Također tvrde da Amazon daje prioritet internoj liniji proizvoda tvrtke u odnosu na druge, čak i ako su ti drugi proizvodi bolje kvalitete, te poslužuje sve veći broj plaćenih i bezvrijednih oglasa.

Zabrana koju FTC i države traže prisilila bi tvrtku da prestane s tim praksama, što je promjena koja bi mogla značajno promijeniti načine na koje korisnici komuniciraju s Amazonovom platformom ali i vrste proizvoda koji se pojavljuju prilikom kupovine.

Danas vrijedan više od milijardu dolara, Amazon kontrolira 82 posto online maloprodajnog tržišta, prema pritužbi, što trgovcima tjera da prodaju svoje proizvode na platformi kako bi došli do kupaca.

- Ova tržišna moć omogućuje Amazonu da odredi donju cjenovnu granicu za gotovo svaki online maloprodajni artikl koji nude prodavači, izvuče 50 posto od svake prodaje i kazni prodavače koji pokušavaju prodavati drugdje po nižim cijenama – kaže Matt Stoller, direktor istraživanja u neprofitnoj organizaciji American Economics Leadership Project.

Postupak FTC-a protiv Amazona dugo se očekivao. Tijekom Trumpove administracije, koja je završila 2021., Ministarstvo pravosuđa i FTC otvorili su istrage protiv Googlea, Facebooka, Applea i Amazona. Ministarstvo pravosuđa dvaput je tužilo Google - jednom za vrijeme Trumpa u vezi s njegovim poslovanjem pretraživanja i drugi put pod Joeom Bidenom zbog njegove reklamne tehnologije. FTC je tužio Facebook tijekom Trumpove administracije, a Bidenov FTC nastavio je s tužbom.

Khan, predsjednica FTC-a, godinama je bila jasna da Amazon smatra jednim od najgorih prekršitelja antimonopolskog prava. Zapravo, Amazon je 2021. godine zahtijevao da se Khan povuče iz bilo kakvih antimonopolskih istraga tvrtke za e-trgovinu zbog njezinih prethodnih kritika njihove poslovne prakse. Khan je također bila članica odbora Predstavničkog doma koji je napisao izvješće izdano 2020. u kojem se zagovara obuzdavanje četiri tehnološka diva: Amazona, Applea, Googlea i Facebooka.

26. travanj 2024 19:18