Tvrtke i tržišta
StoryEditor

AZTN pokrenuo postupak protiv HD-WIN Arena sporta

06. Rujan 2023.

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja je zaključkom o pokretanju postupka po službenoj dužnosti, pokrenula postupak protiv tvrtke HD-WIN ARENA SPORT sa sjedištem u Zagrebu, radi utvrđivanja narušavanja tržišnog natjecanja zlouporabom vladajućeg položaja u smislu članka 13. Zakona o zaštititi tržišnog natjecanja, objavili su iz agencije. 

Donošenju zaključka o pokretanju postupka  prethodilo je prethodno ispitivanje stanja na tržištu distribucije kanala s premium nogometnim sadržajem na teritoriju Republike Hrvatske koje je AZTN proveo povodom inicijative tvrtke Telemach. 

Pravna i ekonomska analiza provedena tijekom prethodnog ispitivanja stanja na predmetnom preliminarno utvrđenom mjerodavnom tržištu pokazala je kako postoje snažne indicije da se HD WIN nalazi u vladajućem položaju na navedenom tržištu te da ne primjenjuje jednake uvjete prema svojim kupcima prilikom distribucije kanala s premium nogometnim sadržajem.

Podsjećamo, tvrtka HD-WIN ARENA SPORT nakladnik je TV kanala Arena sport 1-10 i 2022. godine je ostvarila ukupni godišnji prihod u iznosu od 19.77 milijuna eura i imala je 40 zaposlenika. Izvršni direktor tvrtke je Boris Orlandini

Vezano uz navedeno, AZTN je utvrdio postojanje indicija da HD-WIN svojim postupanjem dovodi Telemach u nepovoljniji položaj na tržištu prijenosa televizijskih programa uz plaćanje naknade (Pay-TV tržištu) u odnosu na njegove konkurente.

AZTN će u konkretnom postupku utvrditi činjenično stanje u ovoj upravnoj stvari te ocijeniti je li tvrtka HD-WIN zlouporabila vladajući položaj na način da je primjenjivala nejednake uvjete na istovrsne poslove s drugim poduzetnicima, čime ih je dovodio u nepovoljniji položaj u odnosu na konkurenciju u smislu članka 13. ZZTN-a.

Samo pokretanje postupka ne prejudicira odluku AZTN-a u ovom predmetu, budući da će se odluka temeljiti na konačno utvrđenom činjeničnom stanju u postupku, pojasnili su iz agencije. 

27. travanj 2024 12:11