Tvrtke i tržišta
StoryEditor

HAKOM: Prihodi na tržištu elektroničkih komunikacija porasli na 815,3 milijuna eura

09. Listopad 2023.

Ukupni prihodi na tržištu elektroničkih komunikacija u prvoj polovini 2023. porasli su na 815,3 milijuna eura ili za 10 posto u odnosu na isto razdoblje 2022., uz istodobni porast ulaganja telekom operatora u mobilnu mrežu i broja priključaka na svjetlovodnu tehnologiju/optiku, podaci su Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti HAKOM.

Porastu ukupnih prihoda u prvoj polovici ove godine na tržištu elektroničkih komunikacija najviše su pridonijele usluge širokopojasnog pristupa internetu u mobilnoj mreži, od kojih su prihodi rasli također 10 posto u odnosu na lanjsko prvo polugodište, izvjestili su u ponedjeljak iz te regulatorne agencije.

Porasti u mobilnim mrežama

Za gotovo 13 posto povećani su i ukupni prihodi od pokretnih mreža, ističu u ponedjeljak iz HAKOM-a. 

– Ulaganja u pokretnu/mobilnu mrežu ove su godine nadmašila ulaganja u nepokretnu/fiksnu u odnosu na prošlu prošlu godinu. Očekivano su nastavljena ulaganja u svjetlovodne i kabelske mreže vrlo velikog kapaciteta (VHCN), a migracija korisnika na svjetlovodnu tehnologiju utječe na rast njihova broja uz istodobni pad priključaka na bakrenoj infrastrukturi – komentiraju tržišno polugodište iz HAKOM-a.

Iznose pritom da je u drugom tromjesečju ove godine broj svjetlovodnih/optičkih priključaka nastavio rasti za gotovo 33 posto u odnosu na isto lanjsko tromjesečje, uz istodobno smanjenje broja širokopojasnih priključaka na bakrenim paricama.

Uz to, iz HAKOM-a kažu i da je raste i udio priključaka s brzinom većom od 100Mbit/s, kojih je pak sredinom ove godine bilo 37,5 posto.

Nastavak smanjenja u fiksnoj mreži i rasta naplatne televizije

To sve vodi i kad daljnjem smanjenju telefonske usluge, prometa i prihoda u fiksnoj mreži, kao i priključaka, čiji je broj u godini dana smanjen za tri posto, te ih je polovicom ove godine bilo oko 1,2 milijuna.

Promet u toj mreži u prvoj polovici godine smanjen je za 12 posto u odnosu na isto vrijeme prošle godine, dok su ukupni prihodi od telefonskih usluga u nepokretnoj mreži pali za gotovo 10 posto, na 31 milijun eura.

S naplatnom televizijom stanje na tržištu je, prema HAKOM-ovim podacima, stabilno odnosno s malim rastom, te je krajem drugog tromjesečja ove godine priključaka usluge takve televizije bilo gotovo 932,2 tisuće, za što kažu da je minimalni rast u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Ukupni prihod od usluga naplatne televizije pak nastavlja rasti bez obzira na stagnaciju broja korisnika i to za gotovo pet posto.

26. travanj 2024 03:46