Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Nepoznati Vučijević postao najveći dioničar Varteksa umjesto Bakića, ali u igri je i jedan nekretninski fond

05. Travanj 2023.

Nenad Bakić prodao je svoj udio u Varteksu poduzetniku Marku Vučijeviću, inače vlasniku i direktoru kompanije Global Consulting & Intelligence koja je registrirana u Zagrebu. U kratkom razgovoru Vučijević nam je potvrdio Bakićeve navode objavljene na Facebook profilu poručivši da će nastojati sa aktualnim čelnim čovjekom Varteksa Draženom Dobišom pronaći način da ta kompanija izađe iz krize.

- Ne mislim ništa mijenjati, rukovodeći tim ostaje isti, nastojat ćemo zajedno pronaći rješenje za izlaz iz krize u kojoj se kompanija našla – rekao je Vučijević za Lider.

To je sve što je želio reći poručivši da će se medijima obratiti nakon Uskrsa. Direktor Varteksa Dražen Dobiš potvrdio je da je u protekli ponedjeljak obavio ‘inicijalni razgovor s Vučijevićem‘.

- Na tom sastanku sam ga upoznao sa stanjem u kompaniji i smjeru u kojem ona ide. Riječ je o mladom gospodinu koji, čini mi se, ima energiju i želju da Varteks postavi na zdrave noge – rekao je Dobiš.

Isto nam je rekla i zamjenica predsjednika Nadzornog odbora Božica Čićek Mutavdžić koja je dodala da su na tom sastanku osim nje i Dobiša bili još i direktori sektora koji su također Vučijevića upoznali sa poslovima u svojim nadležnostima.

- Ne mogu vam puno reći o njemu, osim što mi je ostavio dojam da je proaktivan i da zaista želi pomoći Varteksu. Ja se nadam da ćemo svi zajedno uspjeti – rekla je Čićek Mutavdžić.

Razgovarali smo i s još nekim bivšim zaposlenicima Varteksa, no nitko o Vučijeviću nije znao ništa reći.

Ključna sljedeća dva mjeseca

Dobiš je pak još rekao da osim Vučijevića interes za ulaganje u Varteks ima i jedan investicijski nekretninski fond. O kome je riječ, nije mogao reći, samo je istaknuo da se s fondom stupilo u kontakt u veljači ove godine. Nije riječ o dokapitalizaciji, ali bi fond mogao uložiti novac u Varteks (možda posudbom uz zalog na nekretnine), čime bi se vratio dobar dio duga.

Na naše pitanje jesu li Vučijević i spomenuti fond povezani, Dobiš je odgovorio niječno. Naglasio je da će za Varteks biti ključna sljedeća dva mjeseca. Naime, u ovom trenutku varaždinska kompanija vrlo teško može podmirivati kratkoročne obaveze dobavljačima, a i predstečaj pokrenut 2013. teško se može financirati.

O Vučijeviću ima malo informacija. Riječ je o mladom Dubrovčaninu (prema podacima iz Sudskog registra) ranih 30-ih godina, čiji je Global Consulting & Intelligence registriran u Zagrebu u veljači 2019. Prema podacima iz Poslovne Hrvatske ta je tvrtka u 2019. ostvarila je prihod od 4.800 eura (36.000 kuna), slijedeće 2020. uvećan je na 11.800 eura (88.500 kuna), da bi 2021. završila na 26.600 eura (199.500 kuna). Podaci o poslovanju u prošloj godini nisu objavljeni.

Inače Vučijević je od Bakića preuzeo 24,91 posto udjela u Varteksu (Bakić sada ima 14,47 posto vlasničkog udjela). Time je Vučijević ostao ispod praga od 25 posto vlasničkog udjela, što znači da nema obavezu objavljivanja ponude za preuzimanje Varteksa.

Bakić: Avantura kojoj se nisam trebao posvetiti

Inače, Nenad Bakić je danas na svom Facebook profilu objavio da je ‘prodao (po jako maloj cijeni) većinu svojih dionica Varteksa uz veliki gubitak, a ima namjeru i sve ostale‘.

- Nažalost, ova je investicija i pokušaj transformacije ove kompanije za mene prošla jako loše financijski, a loše i u drugim aspektima života. Da smo imali malo više sreće i/ili podrške mogli smo napraviti sjajnu priču. Teško je zaboraviti, primjerice, kako je HBOR usred najveće krize ucijenio i pokupio predujam od prodaje neaktivnih nekretnina čija prodaja je trebala ići isključivo u sanaciju kompanije, i povrat dugova.

Natezanja vjerovnika, banaka i drugih, u zadnje vrijeme oko toga tko će pokupiti koliko od prodaje nekretnina i blokiranje sanacije kompanije svakako nisu nešto što je bilo sjajno za gledati (Ksenija Čerin kojoj sam prenio moja potraživanja kojima sam pokušavao sanirati kompaniju) nije nikad, kao ni ja prije toga, naplatila ni kune kamata (!) i jedina više puta nudila veliki otpis dugova, što drugi vjerovnici nisu podržali.

Za mene je to tema koja nažalost treba ostati iza mene, avantura kojoj se nisam trebao posvetiti, ali što ćeš.

Želim novom najvećem dioničaru Marku Vučijeviću sreću (trebat će mu), kod njega sam prepoznao iskrenu želju da kompanija pokuša sanirati, sačuvati radna mjesta i omogućiti razvoj. Želim puno uspjeha i predsjedniku Uprave Draženu Dobišu koji požrtvovno vodi kompaniju, kao i nadzornom odboru, u kojem posebno zahvaljujem na suradnji svo ovo vrijeme predsjednici Radničkog vijeća Božici Čićek-Mutavdžić s kojom sam dijelio viziju i koja nas je podržavala u našim naporima u kojima su radnici uvijek bili na prvom mjestu - zaključio je Bakić.

28. travanj 2024 11:26