Tvrtke i tržišta
StoryEditor

[Poslovna scena] Dronovi iz Orahovice snimanjem usjeva dižu prinose u poljoprivredi i 20 posto

05. Travanj 2022.
Drontim, Orahovicafoto Lider
Piše: Goran Gazdek

U potrazi za dobrim poduzetničkim pričama kojima bismo obogatili sadržaj našeg serijala Poslovna scena svakako se valja zaputiti u Orahovicu, na istočna vrata Virovitičko-podravske županije. Među deset najuspješnih županijskih tvrtki četiri je s područja ovog grada, kojem zbog prirodnih ljepota često tepaju mala Švicarska, a dvije su svojim zanimljivim poslovnim idejama ili rezultatima zaslužile ući u rubriku Oni koji dolaze. Jedna od njih je Drontim, obrt uslužnih djelatnosti registriran za snimanje bespilotnim letjelicama iz zraka.

- Kome trebaju takve usluge?  – pitamo vlasnicu Mariju Samardžić

- Svim granama industrije, a najviše građevini i poljoprivredi – spremno i samouvjereno odgovara. 

image

Marija Samardžić, Drontim Orahovica

foto Lider
 Konkretno to znači ovako: letjelica snima poljoprivredno zemljište s usjevima i prikuplja veliki broj podataka o prostoru, klimi, tlu i biljkama koji se ne mogu uočiti golim okom sa zemlje. Ona prebrojava biljke i korove, uočava različite stresove, bolesti, štetnike i nedostatak hranjivih tvari, kontrolira stanje dušika... Rezultati se kasnije putem softverskih programa ubacuju  u dvodimenzionalne i trodimenzionalne mape koji proizvođačima služe da svakoj biljci daju ono što joj treba, odrede kad će je špricati, a kada uništavati korove kako bi u konačnici dobili bolje prinose po hektaru, smanjili troškove i povećali prihode. U dvije riječi – pametna poljoprivreda

Ili ovako: letjelica kruži iznad kamenoloma, nadzire imovinu i stanje zaliha materijala što olakšava praćenje eksploatacije, planiranje i organizacije rada. 

- Dugo sam bila nezaposlena i razmišlja o pokretanju vlastitog biznisa. Suprug Mario inženjer je informatike, radi u sustavu nadzora zračnog prometa, ideja došla iz tog pravca. Nakon puno istraživanja vidjeli smo veliki potencijal i odlučili probati. Počelo je skromno, poticajima za samozapošljavanje koji su 2017. godine iznosili 35 tisuća kuna. Vlastitim sredstvima kupili smo dvije letjelice i programsku podršku, a u planu je kupnja još toliko.  U poslu nam pomaže i sin Tin koji će nakon završetka gimnazije upisati studij informatike ili geodezije  i nastaviti usavršavati u letenju pa s pravom ovo smatramo obiteljskim projektom – prisjeća se Marija.

Proces edukacije i certifikacije poslovanja proveli su u suradnji s Hrvatskom agencijom za civilno zrakoplovstvo i Državnom geodetskom upravom te uspostavili suradnju s nekoliko lokalnih geodetskih ureda. Počeci su bili teški jer klijentima je trebalo približiti i objasniti kakvu im uslugu nude, što im ona donosi i kako sustav funkcionira.

- Svjesni situacije na tržištu i nakon obavljenih konzultacija s nekoliko većih i manjih poljoprivrednih proizvođača uvidjeli smo da ćemo najbolje rezultate postići ukoliko pružimo kompletnu uslugu: snimanje-obrada-analiza - dodaje Marija.

Nakon dvije godine u tome su djelomično uspjeli, najviše s proizvođačima duhana i kukuruza, a prvi veći klijenti bili su Agroduhan iz Slatine i kamenolom Radlovac iz Orahovice. Danas rade na području devet županija kontinentalne Hrvatske, a trenutno su u pregovorima s nekoliko tvrtki iz Zagreba, Istre i Osijeka.

- Iskustva Agroduhana u petogodišnjem praćenju proizvodnje dronovima su odlična, prinosi su povećani za 17 do 20 posto.  Njima je važan točan broj biljaka radi procjene količine duhana koju će otkupiti i planiranju kapaciteta prerade - ističe Mario.

Letjelice i programske podrške su izuzetno skupi, tehnologije se brzo mijenjaju u što valja ulagati značajna sredstva. Upravo dok razgovaramo najveći svjetski proizvođač letjelica i njihov poslovni partner predstavlja najnoviji model autonomne platforme.  Pitamo naše sugovornike uspijevaju li držati korak?  

- Možemo se pohvaliti da smo u početku dosta dobro predvidjeli buduće lidere na svjetskom tržištu i počeli s njima surađivati u razvoju. Bili smo među prvih sto korisnika softwarea za procesuiranje i dobili zagarantiranu cijenu za cijelo vrijeme dok koristimo njihovu tehnologiju koja je u međuvremenu postala i do pet puta – odgovaraju nam.

Procjenjuje se da je digitalizacija definitivno budućnost poljoprivrede. U SAD-u je potpunosti je digitaliziramo više od 30 posto poljoprivredne proizvodnje, Europskoj uniji od 15 do 20, a u Hrvatskoj tek pet posto.

U Drontimu tu vide svoju šansu za razvoj. Kratkoročni planovi su širenje baze korisnika stalnih usluga i sudjelovanje u razvoju nove usluge na području precizne poljoprivrede s partnerskom tvrtkom Agrem i uspostaviti sustav edukacije za zakonsku uporabu letjelica.

- Iz godine u godinu konstantno napredujemo u prihodima stabilnim rastom od 25 posto godišnje. Dugoročno je plan organizirati se u više odjela kako bi mogli pratiti sve industrije koje su nam u fokusu - poljoprivreda, rudarstvo, građevina i geodezija. To zahtijeva znatna ulaganje u ljude i opremu što planiramo ostvariti prijavama na natječaje i vlastitim sredstvima – planira vlasnica obrta Marija Samardžić.

Problem u širenju poslovanja mogla bi predstavljati nestašica i rast cijena komponenta digitalnih tehnologija na svjetskom tržištu i mogući nedostatak radne snage obzirom na veliku migraciju mladih ljudi koji danas traže puno više od radnog mjesta.

Napuštamo malu Švicu uživajući u pogledu na šumovite obronke Papuka i Krndije s jugozapadne i slavonsku ravnicu sa sjeverne strane na kojoj se izmjenjuju plantaže voća i oranice koje poljoprivrednici pripremaju za proljetnu sjetvu. Razmišljamo kako bi bilo dobro istražiti fenomen malog grada, od samo 4552 stanovnika, koji već desetljećima ima najviše lider tvrtki u Virovitičko-podravskoj županiji. Bit će to prilika za novi posjet Orahovici.

Sutra: Poslovna scena Požeško-slavonske županije.

01. svibanj 2024 01:46