Ukratko
StoryEditor

Digitalizacija poslovanja: Prima grupa među prvim je korisnicima tehnologije SD-WAN

24. Travanj 2023.
Saša Gudin
Uz najmoderniju mrežnu tehnologiju i usluge u oblaku, u Prima grupi potpuno su digitalizirali poslovanje u sedam proizvodnih pogona, 56 salona u Hrvatskoj i sedam u Sjevernoj Makedoniji. A1 SD-WAN osigurava im nužan kontinuitet povezivosti i poslovanja u Hrvatskoj, ali daje i dodatnu sigurnost

Zadnjih nekoliko godina tehnologija SD-WAN snažno je utjecala na optimizaciju i praćenje stanja svih mrežnih veza kako bi se učinkovito upravljalo prometom i osigurao kontinuitet poslovanja. Među tvrtkama je tako SD-WAN (engl. software-defined wide area network) postao iznimno tražen zato što se u svom poslovanju sve više koriste aplikacijama u oblaku. Softverska WAN mreža, SD-WAN, inovacija je u mrežnoj tehnologiji jer pomoću softvera i cloud-tehnologije pojednostavnjuje isporuku WAN usluga korisnicima. Korisnik tako u potpunosti može iskoristiti potencijal svojih linkova i učinkovito upravljati cjelokupnim WAN mrežnim prometom.

Neometano poslovanje

Budući da su optimizacija, prioritizacija prometa, jamstvo kvalitetne usluge i sigurnost neke od prednosti koje donosi tehnologija SD-WAN, među prvim korisnicima SD-WAN-a je najveći domaći proizvođač i izvoznik namještaja Prima grupa. A1 SD-WAN postavljen je na 67 lokacija pod okriljem Prima grupe diljem Hrvatske.

– Uz najmoderniju mrežnu tehnologiju i usluge u oblaku, potpuno nam je digitalizirano poslovanje u sedam proizvodnih pogona, 56 salona u Hrvatskoj i sedam u Sjevernoj Makedoniji. Upravo nam A1 SD-WAN osigurava nužan kontinuitet povezivosti i poslovanja u Hrvatskoj, ali daje i dodatnu sigurnost.

Zahvaljujući tome možemo biti fokusirani na daljnje širenje temeljnog poslovanja – rekao je Saša Gudlin, direktor IT sektora u Prima grupi.

U slučaju bilo kakva zastoja u usluzi poput gubitka paketa ili kašnjenja, bira se optimalan put slanja mrežnog prometa koji je u potpunosti zaštićen prema najvišim IPSec standardima, bez obzira na to što se usluga obavlja putem javnog interneta. SD-WAN doista predstavlja poslovnu mrežu budućnosti, jer se tradicionalna arhitektura WAN mreže mora razvijati da bi osigurala normalno poslovanje, jamčeći tražene uvjete propusnosti i sigurnosti.

Riješeni izazovi

Naime, glavni izazovi s kojima se suočavaju mrežni administratori u poduzećima su zaštita oblaka i sve veća složenost multitransport (različiti tipovi prometa i pristupa) i multicloud (korištenje nekoliko pružatelja usluga u oblaku poput Azure, Microsofta ili Google Clouda) povezivanja. SD-WAN daje mogućnost unaprjeđenja podatkovne mreže i osigurava siguran prelazak kompanija u oblak.

Postavljanjem A1 SD-WAN-a u Prima grupi osigurana je mrežna oprema i centralni firewall u A1 Data centru, u bilo kojem trenutku dostupne su instalacija i održavanje (24x7x365) te su riješeni problemi s aplikacijom i prekidima pri slanju podataka. Kako bi se poboljšalo poslovanje smanjena je latencija te je povećana kontrola ogranaka i poboljšana sigurnost.

Napredna rješenja

S obzirom na to da A1 SD-WAN usluga uključuje planiranje, konfiguraciju, licencije, rad i održavanje, korisnik se može neometano baviti svojim poslovanjem. Usluga je temeljena na naprednim mrežnim rješenjima koja su prema Gartneru svjetski predvodnici u razvoju tehnologije SD-WAN.

Također, korisniku je na raspolaganju A1 certificirani tim stručnjaka, ovakvo rješenje ne ovisi o mrežnom operatoru i trenutačno korištenoj tehnologiji te su poboljšane mrežna izvedba i sigurnost. Na udaljenim lokacijama infrastruktura je pojednostavnjena, mreža se nadzire putem jednostavne i intuitivne platforme, instalacija i administracija nisu zahtjevne, a lokacije su sigurno i učinkovito povezane.

Sadržaj nastao u suradnji s A1 Hrvatska.

28. travanj 2024 04:15