Ukratko
StoryEditor

INA pomaže dječjim odjelima zdravstvenih institucija

26. Siječanj 2024.

Najmlađi i najranjiviji, kao i svi ostali pacijenti hrvatskih bolnica dobit će priliku za kvalitetnije liječenje i bolje ishode zahvaljujući donaciji koju je za bolnice osigurala INA.

S pijeska relija Dakar Juraj Šebalj dojurio je u KBC Sestre milosrdnice u Zagrebu razveseliti mališane na liječenju. Društvo su mu pravili kolega relijaš Viliam Prodan, Ida Prester, Jelena Glišić i predstavnici Uprave Ine. Za još više smijeha i veselja pobrinula se Inina maskota. Razlog njihova dolaska bila je donacija najveće hrvatske naftne kompanije bolnici u iznosu od 40.000 eura.

Dio je to šire inicijative u kojoj kompanija i ove godine pomaže zdravstvenim institucijama diljem Hrvatske u nabavi potrebnih medicinskih uređaja i obnovi prostora s 200.000 eura. Pacijenti i osoblje Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice u Zagrebu, Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić” u Sisku, KBC-a Split, Osijek i Rijeka, Klinike za dječje bolesti Zagreb, Opće bolnica Bjelovar i Dubrovnik i Specijalne bolnice za zaštitu djece s neurorazvojnim i motoričkim smetnjama, Goljak, Zagreb, zahvaljujući Ini sada će imati bolje uvjete liječenja i rada. Donaciju KBC-u Sestre milosrdnice, koja će biti iskorištena za uređenje Klinike za pedijatriju, uručili su predsjednica Uprave Ine Zsuzsanna Ortutay i član Uprave Ine Miroslav Skalicki.

Ravnatelj bolnice prof. Davor Vagić zahvalio je Ini na donaciji i izjavio: – Znajući da su Ini osnovni kriteriji za dodjelu donacije posebnost, kvaliteta i korisnost projekta za širu društvenu zajednicu, mogu izraziti veliko zadovoljstvo da su baš KBC Sestre milosrdnice i naša Klinika za pedijatriju prepoznati kao neizostavan dio hvalevrijednog donatorskog projekta. Ova gesta pokazuje da nam je zajednička zadaća brinuti se o našim najmlađim pacijentima i pomagati im. – 

Predstojnica Klinike za pedijatriju prof. Orjena Žaja naglašava da donacija stiže u trenutku lijepih obljetnica; klinika obilježava 120 godina djelovanja, a INA 60 godina.

– Davne 1904. plemeniti Radovan Marković u tadašnjoj bolnici Sestara milosrdnica osniva prvi dječji odjel u Hrvatskoj i na području cijele jugoistočne Europe. Time su postavljeni temelji suvremenijeg pristupa u općoj kliničkoj i socijalnoj pedijatriji i dječjoj infektologiji. Bogata tradicija i vizionarski rad nastavljaju se do danas. Donacijom ćemo unaprijediti smještajne kapacitete u stacionaru, nabaviti nove krevetiće, stolove i ormare, a sve s ciljem da djeci koja moraju ostati u bolnici boravak bude što ugodniji i ljepši – kazala je Žaja.

– Od osnutka prije 60 godina INA kontinuirano pomaže zajednicama u kojima posluje. Posebno smo osjetljivi na našu djecu i najranjivije skupine kojima želimo osigurati ugodniju sadašnjost i još ljepšu budućnost. Svjesni smo izazova u kojima djeluje hrvatski zdravstveni sustav, kao i dugotrajne obnove posljedica potresa koji su oštetili bolničke zgrade u pogođenim područjima i zato im želimo pomoći kako bi osigurali bolje ishode za najmlađe i najranjivije članove našeg društva – rekla je Ortutay.

Samo u posljednjih 12 godina INA je zdravstvenom sustavu Republike Hrvatske donirala gotovo 1,2 milijuna eura. Na ovogodišnjoj donaciji Ini su zahvale stigle i iz ostalih bolnica.

– Zahvaljujemo Ini na vrijednoj donaciji koja nam omogućuje nabavu uređaja kojima ćemo u svojem radu pružiti nadstandard našim bolesnicima. U planu nam je nabava uređaja za zagrijavanje/hlađenje tijela djece te 12-kanalnog EKG holtera koji su važan dijagnostički alat obrade kardioloških pacijenata. Riječ je o vrhunskoj medicinskoj opremi kojom ćemo unaprijediti rad medicinskog osoblja naše Klinike za pedijatriju na zadovoljstvo nas i naših pacijenata – izjavila je izv. prof. dr. sc. Iva Bilić Čače, dr. med. iz Klinike za pedijatriju KBC-a Rijeka.

Specijalna bolnica za zaštitu djece s neurorazvojnim i motoričkim smetnjama iz Zagreba zahvaljujući donaciji Ine preuredit će prostore blagovaonica.

– Hvala Ini! Naše blagovaonice Odjela majka - dijete i Dnevne bolnice majka - dijete sada će pružati još bolje uvjete našim najmlađim pacijentima koji u pratnji roditelja prolaze rehabilitaciju, a žive izvan područja grada Zagreba. Godišnje obavljamo oko 10.000 specijalističkih pregleda uz 5000 dijagnostičkih postupaka i skrbimo za oko 1900 djece izvan zagrebačkog područja te četiri puta više djece na području grada Zagreba – istaknula je ravnateljica dr. sc. Ivana Kern, dr. med.

INA je još jednom pokazala da je svaki put uz zajednice u kojima posluje. Više informacija dostupno je na https://donacije-bolnicama.ina.hr/.

27. travanj 2024 07:54