Ukratko
StoryEditor

KING ICT, Pametna energija i FER razvili inovativno rješenje za upravljanje kritičnom infrastrukturom

17. Studeni 2023.
Provedbom programskog rješenja stvoreni su tehnološki preduvjeti koji će omogućiti povezivanje različitih elektrosustava i strojarskih sustava za energetiku i nadzor okoline u jedinstvenu cjelinu

Tvrtke KING ICT i Pametna energija u suradnji s Fakultetom elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu razvile su inovativno programsko rješenje za centralizirani nadzor i upravljanje kritičnom infrastrukturom poslovnih i stambenih objekata. Projekt je realiziran u tri godine i njegovom provedbom stvoreni su tehnološki preduvjeti koji će omogućiti povezivanje različitih elektrosustava i strojarskih sustava za energetiku i nadzor okoline u jedinstvenu cjelinu.

Velika pomoć zgradama

– Sustavi kritične infrastrukture uključuju sustave grijanja, hlađenja, ventilacije, osvjetljenja energetskog napajanja, protupožarne zaštite, sustav dojave požara i tehničke zaštite. Ti sustavi uglavnom se ugrađuju kao odvojeni sustavi u zgradama, pa je upravljanje njima prilično složeno jer se svakim od njih treba upravljati odvojeno, a da pritom ne postoji mogućnost njihove međusobne komunikacije i interakcije. Budući da pripadaju istoj građevini, trebali bi tvoriti jedinstvenu cjelinu za tehnički nadzor elektroinstalacija, strojarskih i sigurnosnih instalacija na građevini – objasnio je Dražen Pavlić, voditelj operacija istraživanja, razvoja i inovacija u KING ICT-u. Rješenjem su integrirana i mjerenja okolišnih uvjeta te evidencija o broju osoba u temperaturnim zonama.

Korisna iskustva i suradnje

– Projekt je proveden u suradnji s Fakultetom elektrotehnike i računarstva iz Zagreba, a posebno nas veseli međunarodna suradnja sa stručnjacima za automatiku i energetiku sa znanstvenim interesom u području upravljačkog inženjeringa, strojnog učenja i energetske elektronike. Na tom projektu, uz visok stupanj ostvarenja očekivanih rezultata, stekli smo i mnoga korisna iskustva koja ćemo moći primijeniti i u budućim projektima. Ostvarena suradnja s predstavnicima akademske zajednice i međunarodnim partnerima zasigurno će biti temelj budućeg razvoja poslovanja KING ICT-a i povezanih društava – istaknuo je Pavlić.

Iskaznica projekta

Naziv projekta: INUKING – razvoj inovativnog programskog rješenja za centralizirani nadzor i upravljanje kritičnom infrastrukturom poslovnih i stambenih objekata

Ime korisnika: Pametna energija d.o.o.

Ukupan iznos projekta: 1.035.460,24 eura

Iznos EU potpore: 651.854,89 eura

Razdoblje provedbe projekta: 17.08.2020. – 17.11.2023.

27. travanj 2024 12:56