Ukratko
StoryEditor

Naznake blagog rasta njemačkog gospodarstva početkom 2024

19. Travanj 2024.
Automobil, Njemačkafoto Shutterstock

Stanje u njemačkom gospodarstvu blago se poboljšalo u prvim mjesecima 2024. godine, odražavajući veću industrijsku proizvodnju i uzlet u građevinskom sektoru zahvaljujući blagoj zimi, izvijestila je središnja banka.

- Realni bruto domaći proizvod (BDP) vjerojatno je neznatno povećan u prvom tromjesečju -  navodi Bundesbank u mjesečnom izvješću, objavljenom u četvrtak.

Stručnjaci su do sada bili predviđali blagi pad. U posljednjem tromjesečju 2023. njemački bruto domaći proizvod smanjio se za 0,3 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca.

- Procjenu (o blagom rastu - op. ur.) potkrepljuje nešto veća industrijska proizvodnja u posljednje vrijeme, oslonjena, između ostalog, i na veći izvoz. Tome valja dodati i neuobičajeno snažan rast proizvodnje u građevinskom sektoru zahvaljujući iznimno visokim temperaturama u veljači -  objašnjava Bundesbank.

Protezanje rasta aktivnosti i na drugo tromjesečje ipak nije zajamčeno, naglašavaju u središnjoj banci, upozorivši da je gospodarstvo u osnovi i dalje slabo i da ga i dalje  koče podignuti troškovi financiranja i ‘pojačana nesigurnost na području gospodarske politike‘.

Industrijska proizvodnja i dalje je slaba u mnogim sektorima, a potražnja u stanogradnji i dalje slabi, napominju. Još se ne očekuje ni veći poticaj osobne potrošnje budući da kućanstva i dalje nerado troše, unatoč slabljenju inflacije i većim plaćama.

Bundesbank očekuje pad stope inflacije i u travnju, ali u svibnju bi se ponovo mogla vratiti prema tri posto, odražavajući nižu poredbenu osnovicu u istom prošlogodišnjem mjesecu kada su vlasti građanima ponudile jeftine karte za gradski i prigradski promet.

Dodatno bi rast cijena mogalo potaknuti poskupljenje nafte u posljednje vrijeme i kontinuirano snažan rast plaća, dodaju, napominju u Bundesbanku.

02. svibanj 2024 05:08