Ukratko
StoryEditor

Promet nekretninama usporava, u Hrvatskoj je 200 tisuća praznih stanova

30. Studeni 2023.
foto Shutterstock

Promet nekretninama usporava, vlasnici rabljenih nekretnina imaju nerealno velika očekivanja, a državna stambena politika, iako je u državi 200 tisuća praznih stanova, još nije dovršena jer nedostaju podaci iz popisa stanovništva, rečeno je u četvrtak na HGK-ovom Forumu poslovanja nekretninama.

Predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama Dubravko Ranilović kaže da promet nekretninama usporava te da dolazi do promjene trendova.‘Usporavanje znači pad broja transakcija. Za usporedbu, u prvom  polugodištu ove godine u odnosu na prvo polugodište lani  pad prometa iznosi  devet posto‘, naveo je Ranilović, dodavši kako pad nije jednak u svim županijama.

Naglasio je i da cijene nekretnina i dalje rastu, ali po nižoj stopi nego što su rasle prije. Kazao je da se rast cijena nekretnina usporava u odnosu na lani kada je taj rast bio dvoznamenkast. 

Istaknuo je kako cijene koje su iskazane u oglasima i tražene cijene nisu ujedno i realizirane cijene, koje su bitno manje. Po njemu, treba  gledati realizirane, a ne tražene cijene, a razlika između tražene i realizirane cijene  u prosjeku iznosi oko 15 posto.

Ranilović smatra da se dizanje kamatnih stopa u zemljama EU  odrazilo i na naše tržište. Tvrdi i da je ovdašnje tržište polarizirano, no da i dalje postoji veliki interes kupaca za novogradnjom. Isto tako, rekao je i da se smanjio interes stranaca za kupovinom nekretnine u Hrvatskoj. 

Zaher: Otvaraju se i drugi kanali za ulaganje viška novca

Savjetnik predsjednika HGK za trgovinu Josip Zaher rekao je da se kod nas, unazad dvije, tri godine, puno gradilo - i infrastrukturnih i stambenih nekretnina. 

To proteklo razdoblje, objasnio je, održali su niske kamatne stope i bježanje investicija u stambeni dio, odnosno stambene nekretnine. Naime, krajem prošle godine, pod pritiskom zamjene kune u euro, došlo je do viška kuna, koje su mnogi pokušali investirati u nekretnine.

- Danas je na sceni sasvim obrnuta situacija, banke su počele pod pritiskom središnjih banaka, i hrvatske i EU, dizati kamatne stope i dolazi do pada interesa budući da nekretnine više nisu toliko pogodne kao investicijski kapital - naglasio je Zaher. Dodao je da cijene kapitala rastu te da je Hrvatska otvorila neke druge kanale gdje je moguće ulagati viškove novca poput obveznica.

- Zbog nestašice dobrih novih nekretnina u gradu Zagrebu i jadranskoj Hrvatskoj nekretnine i dalje drže cijenu. No, događa se usporavanje i volumena i cijena. Vjerujemo da će u budućnosti gradnja u gradovima biti potentna i da će u zadovoljiti tržište - zaključio je Zaher.

Uhlir: U Hrvatskoj je 200.000 praznih stanova

Govoreći o stambenoj politici Republike Hrvatske, državni tajnik u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Željko Uhlir istaknuo je kako je  stambena politika države trebala biti napravljena puno ranije, no i kako je sada sazrelo vrijeme da se donese odluka i  da se krene u taj posao.

- Već mjesecima radimo na tom projektu, dosta smo podataka sakupili, dosta ideja. Stambena politika je jedinstveni strateški akt i on ima nekoliko svojih mjera kojima se kroji stambena politika svake države. To su četiri osnovne mjere, jedna je porezna politika, dugo je financijska, treće je zemljišna i četvrta je ekološko-energetska - naglasio je državni tajnik.

Navoe je i da se još uvijek ne zna koje će mjere biti dominantne, odnosno  zastupljene. ‘Primjerice, porezi mogu biti represivni ili poticajni, sve to trebamo isprogramirati i predložiti Vladi, a na njoj je da odluči‘, kazao je Uhlir.  

 U Hrvatskoj je oko 200 tisuća praznih stanova, istaknuo je, dodavši da je to podatak od kojeg se ne možemo sakriti.

- S tim se nešto mora napraviti - smatra Uhlir. Objasnio je da se stavljanje u funkciju tih nekretnina može napraviti ili na poticajan način, kao što to rade Austrijanci, da se ponude povoljni zajmovi onima koji žele urediti tu svoju stambenu nekretninu i plasirati je na tržište i osloboditi ih pri tome nekih poreza, ali i represivan putem  poreza na nekretnine.

Rekao je i da se stambena politika države ne može završiti, jer njegovo ministarstvo i sve institucije kojima to treba još uvijek nemaju sve rezultate obrade popisa stanovništva iz 2021. godine. 

Predsjednica Strukovne grupe posrednika u prometu nekretnina Komore Zagreb pri HGK Lana Mihaljinac Knežević smatra da je inflacija osiromašila građane, no i da su vlasnici rabljenih nekretnina u zadnjih par godina jako podigli očekivanja. Vezano uz strance koji nekretnine kupuju u Hrvatskoj, rekla je da je najviše Nijemaca. Ne očekuje preveliki pad cijena nekretnina, a od vlasnika rabljenih stambenih nekretnina očekuje da revidiraju svoja očekivanja. 

30. travanj 2024 21:56