Ukratko
StoryEditor

Roplast – priča o uspjehu: Od male obiteljske radionice do tvornice na 12 tisuća kvadrata

15. Travanj 2024.
Roland Runko, vlasnik Roplasta
Ulaganjem u novi pogon renomirana hrvatska tvrtka za izradu i ugradnju PVC i ALU stolarije otvorila je i nove prilike za širenje i razvoj poslovanja. Osim u zadovoljstvo zaposlenih, kontinuirano ulaže u tehnologije i nove proizvodne linije kako bi svojim klijentima mogla ponuditi vrhunsku kvalitetu i uslugu

Moj ponos i životno djelo – tako svoju tvrtku opisuje Roland Runko, vlasnik Roplasta, renomirane hrvatske tvrtke za izradu i ugradnju PVC i aluminijske stolarije koja je prošle godine proslavila dvadeset godina uspješnog poslovanja i dvadeset devet godina obiteljske tradicije.

Priča o obiteljskom poslovanju počinje 1994. u Istri, u malom obiteljskom obrtu za proizvodnju aluminijske stolarije u vlasništvu obitelji Runko.

– Moj otac je započeo obiteljsku tradiciju 1994., i to sa mnom kao jedinim radnikom uz njega u toj tvrtki, a ja sam 2003. osnovao Roplast. Nakon očeva odlaska u mirovinu 2011. preuzeo sam njegovu tvrtku i poslove te smo kompletno poslovanje ujedinili pod imenom Roplast – objašnjava Roland Runko.

Nova tvornica u Nedešćini

S razvojem poslovanja i porastom potražnje za proizvodima i uslugama prepoznatljivog brenda Roplast, logična je odluka vlasnika Rolanda Runka i njegove obitelji, koja je uključena u tvrtkin cjelokupni razvoj i napredak, bila povećati kapacitete i širiti proizvodnju. Zbog nedostatka mjesta u proizvodnom pogonu u Kršanu i širenja poslovanja obitelj je donijela odluku da je vrijeme za ulaganje u novi, veći proizvodni prostor.

– Kad nam se pružila prilika za kupnju tvornice u Nedešćini pokraj Labina, nismo se previše dvoumili te smo se u krugu obitelji složili da idemo u novi poduzetnički pothvat. Odmah nakon kupnje upustili smo se u kompletnu renovaciju tvornice, upravnog dijela te proizvodnog pogona. U osam mjeseci kompletan pogon i upravni dio preselili smo na novu lokaciju na 12.000 četvornih metara. Takva odluka pokazala se ispravnom. Zaposlili smo dodatnih tridesetak ljudi, unaprijedili efikasnost te smo sada spremni realizirati znatno veće projekte i povećati isporuke stolarije – ističe Roland Runko.

Ulaganje u novi pogon otvorilo je nove prilike za širenje i razvoj poslovanja, a time i kontinuirano povećanje broja zaposlenih. Roplast kontinuirano ulaže u usavršavanje i educiranje zaposlenika kako bi svojim klijentima mogao ponuditi vrhunsku kvalitetu i uslugu.

– Obitelj je temelj naše uspješne poslovne priče, ali i svi naši zaposlenici, oni su nositelji naše kvalitete i snaga naše tvrtke – naglašava Roland.

Uz ulaganje u zadovoljstvo zaposlenih, a kako bi svoju proizvodnju učinili što efikasnijom, kontinuirano ulažu u tehnologije i nove proizvodne linije da bi svoju proizvodnju uskladili s trendovima, potrebama i željama kupaca.

Vrhunski Deceuninckovi profili za vrhunsku PVC stolariju

Tvrtka Roplast teži prvoj poziciji na tržištu u proizvodnji PVC i ALU stolarije. U bogatoj ponudi takve stolarije ima vrhunske Schüco, AluK i Cortizo aluminijske profile te Deceuninck PVC profile.

Među većim Roplastovim investicijama u proizvodne linije jest i ona u novu liniju za proizvodnju PVC stolarije – Graf Synergy. Najnovija generacija te linije donosi potpunu automatizaciju procesa, od rezanja šipki do konačnoga zavarenog okvira, a kompletno ulaganje donosi kvalitetniji i oku privlačniji proizvod, ubrzava proizvodne procese i omogućava povećanje proizvodnih kapaciteta.

– Što se tiče proizvodnje sve traženije PVC stolarije, moramo istaknuti da imamo renomiranog partnera s vrhunskim PVC profilima za potrebe svoje proizvodnje. Pri uvođenju novog sustava PVC profila vodili smo se kriterijima kvalitete, dostupnosti materijala, pouzdanosti isporuke i brze logistike. S obzirom na to da je općepoznato kako je Deceuninck pouzdana tvrtka koja svojim modernim dizajnom i kvalitetom profila konstantno prati zahtjeve tržišta, odlučili smo se na suradnju s njim – ističe Roland Runko.

Roplast je tako na tržište uveo Decuninckov sustav PVC profila Elegant s vrhunskim svojstvima toplinske i zvučne izolacije. Prvoklasna vrijednost toplinske izolacije Uf vrijednosti do 0,93 w/m2k i mala dubina profila od samo 76 mm jamče maksimalnu fleksibilnost i za novogradnju i za renovacije. U proizvodnom procesu upotrebljava se ekološki prihvatljiv i recikliran materijal EcoPowerCore, zbog čega Elegant postavlja nove standarde u održivosti.

– Poslovni su odnosi žila kucavica uspjeha, a mi smo izgradili odličan poslovni odnos s Deceuninckom koji godinama nadograđujemo. Zajedničkim snagama želimo biti najbolji na tržištu i raditi zajedno na poboljšanju proizvoda. Naše su vizije razvoja u budućnosti jednake – naglašava Roland Runko.

Zadovoljstvo kupaca kao nit vodilja

Roplast se ističe individualnim pristupom prema svojim klijentima, kvalitetnim i posebnim rješenjima za sve vrste objekata. Prati potrebe i želje investitora te u skladu s njima isporučuje vrhunske proizvode.

– Uvijek nas je vodila ideja da svaki kupac bude zadovoljan, da su i nemoguće situacije izazovi te da uvijek pronađemo najbolje rješenje za svaki slučaj. To je plod kontinuiranog rada naše obitelji i tvrtke te politike neodbijanja poslova. Nikad nismo odbili ‘male‘ poslove kad smo radili velike. Uvijek je naš kupac s dvije grilje i dva prozora bio poštovan kao i veliki hotelski kompleks. Bez obzira na veličinu posla, svaki se treba ozbiljno i pošteno odraditi – ističe Roland Runko.

Na Roplastovu popisu uspješnih projekata niz je manjih objekata, ali i onih velikih poput Infobipova kampusa Alpha Centauri u Zagrebu, nautičko-turističkoga kompleksa Katarina – Monumenti u Puli, wellness i kongresnog centra Paleo park u Balama, kompleksa Valamar Girandella u Rapcu. U tijeku su i radovi na najvećem luksuznom Valamarovu kompleksu Pical, gdje je Roplast prepoznat kao pouzdan i kvalitetan partner koji može odgovoriti na najzahtjevnije izazove. U tom kompleksu Roplast je angažiran za izradu i ugradnju aluminijske stolarije.

Tvrtkina je vizija u sljedećih nekoliko godina proširiti poslovanje i na strana tržišta te kontinuirano ulagati u kvalitetu i kompetentnost kako bi postala još prepoznatljivija na regionalnom tržištu u izradi i ugradnji PVC i alustolarije. Posvećenost kvaliteti potvrđuje i certifikat ISO 9001 za vrhunske standarde izrade.

– Uz suprugu Vanesu i mene u sve poslove uključene su i moje kćeri Stefani i Tara. Ponosan sam na to što će našu obiteljsku tradiciju i uspješan posao nastaviti budući naraštaji. Ropalst je danas renomirani hrvatski brend, poželjan poslovni partner u cijeloj regiji, a cilj nam je daljnji rast i osvajanje novih tržišta. Naši su zaposlenici, uz naše partnere, najvažnija karika budućeg razvoja –​ zaključuje Roland Runko.

Sadržaj nastao u suradnji s Deceuninckom.

30. travanj 2024 22:33