Ukratko
StoryEditor

Silvanac zeleni iz PP Orahovice osvojio 3 medalje na Decanteru DWWA 2017

18. Prosinac 2017.

Na britanskom DECANTERU, najprestižnijem ocjenjivanju vina na svijetu, PP Orahovica osvojila je za svoje Silvance jednu zlatnu i dvije srebrne medalje. Ove godine pristiglo je rekordnih 17.200 uzoraka vina, čak 8% više nego 2016. U pet dana, vina je ocjenjivalo 219 članova međunarodnog žirija, uključujući 65 MastersofWine i 20 MasterSommeliera.

- Naši standardi su visoki, ali su takva i naša očekivanja. Dodijelili smo medalje samo onim vina u koje potrošači mogu imati najveće povjerenje, rekao je Steven Spurrier suosnivač ocjenjivanja Decanter DWWA i od ove godine počasni predsjednik.

Silvanac zeleni Jezerac 2015. osvojio je zlatnu medalju s 95 bodova, a srebrni sjaj imaju vina Silvanac zeleni 2015 i izborna berba Silvanca iz 2016 (90 i 91 bod). Silvanac zeleni ponos je orahovičke vinarije i najprepoznatljiviji brand. Upravo ovdje našao je idealnu slogu svih prirodnih faktora i svake godine daje vina vrhunskih kategorija. Jezerac je naziv vinogradarskog položaja, odmah iznad grada Orahovice, koji zbog svog položaja, ekspozicije i prostrujavanja zraka, godinama daje najbolje Silvance. Uz lijepu svijetlozelenu boju, Silvance karakterizira uvijek ugodna svježina i voćnost koja prizivlje marelicu.

Silvanac zeleni 2015 – srebrna medalja – berba u nekoliko termina, od 16. do 24. rujna 2015., selekcionirani kvasci, u početku dominira travnata aroma koja sazrijevanjem više prelazi u voćne arome marelice i breskve. Dozrijeva u inoxu, barem godinu dana.

Silvanac zeleni Jezerac 2015 – zlatna medalja - kasnija berba od redovne, 06.10.2015. Grožđe je s najboljeg lokaliteta PP Orahovice – Jezerac. Aromatski profil mladog vina jako je voćan uzprisutnost citrusa i  agruma u mirisu koje se dozrijevanjem oblikuje u arome zrelog voća, zrele marelice i meda. Na okusu ovaj Silvanac je bogato vino s ostatkom šećera. Naglašena veličina sorte u svakoj kapljici, a završetak je kremozan,bogat i moćan.

Gastronomski, ovisno o kategoriji, Silvanac se najbolje sljubljuje uz tjestenine, školjke i glavna jela od plemenite slatkovodne i morske ribe. Izbornu berbu preporučamo uz kolač od lješnjaka ili kestena.

Silvanac zeleni izborna berba 2016. – srebrna medalja - berba  17. studenog 2016. biranog grožđa s najboljih položaja. U aromi prevladavaju arome meda, prezrelog grožđa i voća. Na okusu kremozno, gusto, viskozno vino s više od 50 g/l šećera. Još uvijek je u procesu dozrijevanja i svoje pravo lice pokazat će u budućnosti.

- Ponosni smo što su sve kategorije Silvanca, sve do predikatne, osvojile visoka priznanja. Ova sorta na našim lokalitetima ima odličan potencijal te imamo razloga očekivati mnogo od obje berbe. Informacije s tržišta su vrlo pozitivne i u narednom periodu očekujemo još dobrih vijesti i o drugim našim vinima. Zadnjih nekoliko godina, novom strategijom i pristupom u uzgoju grožđa i njezi vina, nastojimo vratiti nekadašnji sjaj Silvanca zelenog. Naravno, ne zapostavljajući i ostale sorte, posebice Graševinu i Frankovku, stoji u priopćenju.

Orahovački Silvanac nositelj je znaka ‘Izvorno hrvatsko‘.

02. svibanj 2024 00:40