Ukratko
StoryEditor

Žene koje povezuju vaš svijet i ne priznaju stereotipe

08. Ožujak 2024.

Kao kompanija koja je ponosna na svojih 1598 kolegica koje Hrvatski Telekom svojim radom u svim sektorima, odjelima i dijelovima organizacije, u svim poslovnim procesima i na svim pozicijama čine boljim i uspješnijim, povodom Dana žena željeli smo saznati kako umjetna inteligencija ona gleda na žene u poslovnom i tehnološkom svijetu.

U jedan AI alat smo zato unijeli prompt‘ da nam temeljem rodno neutralnog naziva 10 radnih mjesta kreira vizual tog radnog mjesta.

Upisali smo:

  1. Shop manager (osoba koja vodi dućan)
  2. Engineer (inženjer/-ka)
  3. Telecom field technician (osoba u telekomu nadležna za tehničke popravke na terenu)
  4. Network access expert (stručna osoba za pristupne mreže)
  5. Data scientist (podatkovni znanstvenik/-ca)
  6. Call center agent (osoba odgovorna za odgovore na korisnička pitanja)
  7. Door to door salesperson (osoba nadležna za terensku prodaju)
  8. Cyber security expert (stručna osoba za kibernetičku sigurnost)
  9. Developer
  10. Programmer

Rezultat je bio takav da je za svako od 10 radnih mjesta kreiran muški lik što ukazuje na i dalje nažalost prisutne stereotipe kako je ICT muška industrija, a što je činjenično netočno. I to možemo potvrditi iz prve ruke jer svaku od ovih pozicija i mnoge druge u Hrvatskom Telekomu drže sposobne i stručne žene.

image

Podatkovni znanstvenik prema umjetnoj inteligenciji

Rodnim stereotipima nema mjesta u 21. stoljeću, najbolje i najuspješnije kompanije su one s jednakim prilikama i mogućnostima za sve.

U Hrvatskom Telekomu žena čine 42 posto ukupnog broja zaposlenika kompanije i već godinama drže 40-ak posto rukovodećih pozicija. Na čelu Nadzornog odbora je žena, dvije članice Uprave nadležne su za poslovanje s privatnim i poslovnim korisnicima, a od 1. srpnja Hrvatski Telekom imat će i predsjednicu Uprave, dok u ovom trenutku direktorske funkcije u tehnici, ICT-u, kontrolingu, prodaji, podršci korisnicima, upravljanju kanalima, internoj reviziji, upravljanju održivosti, brendu, ljudskim resursima, regulativi, pravnoj… drži više od 20 žena.

27. travanj 2024 06:44