Zeleno i digitalno
StoryEditor

Do 15. ožujka natječaj za 3,4 milijuna eura za povećanje konkurentnosti turizma

23. Veljača 2024.
Nikolina Brnjacfoto Ratko Mavar

Ministarstvo turizma i sporta (MINTS) do 15. ožujka provodi javni poziv za sufinanciranje projekata za podizanje konkurentnosti turističkog gospodarstva kroz zelenu i digitalnu tranziciju u turizmu, za što je predviđeno ukupno 3,4 milijuna eura, izvijestili su u petak iz MINTS-a.

Riječ je o dugogodišnjem programu ministarstva za konkurentnost turističkog gospodarstva, a u 2024. namijenjen je ugostiteljima, hotelima, kampovima, OPG-ima i nautici.

Iz MINTS-a naglašavaju da se sada u središte stavlja zelena i digitalna tranzicija poduzetnika u sektoru turizma, razvoj održivih i inovativnih turističkih proizvoda i usluga, poboljšanje procesa u ugostiteljskom poslovanju prihvatljivih za okoliš, kružno gospodarstvo i povećanje energetske učinkovitosti.

- Za 2024. smo ponovo povećali sredstva za ovu namjenu. Osiguranih 3,4 milijuna eura je za program potpora male vrijednosti u turizmu, kojim doprinosimo zelenoj i digitalnoj tranziciji sektora - poručuje uz danas objavljeni javni poziv za dodjelu tih sredstava ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Dodaje da su 2024. uključeni hoteli, kao objekti najveće dodane vrijednosti, zatim kampovi, ali i OPG-ovi, jer su važni za razvoj kontinentalnog turizma.

Dio sredstava namijenjen je i za zelenu i digitalnu tranziciju nautike, a novost među potporama za ugostitelje, koje su uveliWEB Tags prošle godine, su u 2024. i za slastičarnice.

- Kroz ovakve potpore male vrijednosti želimo potaknuti ugostitelje na ulaganja u energetsku učinkovitost i smanjenje otpada od hrane - rekla je ministrica.

Program provode kroz pet mjera- za sve vrste hotela i njihova ulaganja u energetski učinkovitu materijalnu imovinu i zelenu tranziciju te digitalizaciju i unapređenje radnih procesa, te za kampove na području Panonske ili Sjeverne Hrvatske.

Među tim mjerama je i podupiranje ulaganja u energetski učinkovitu materijalnu imovinu i zelenu tranziciju, te digitalizaciju i unapređenje radnih procesa postojećih ugostiteljskih objekata s  cjelogodišnjim poslovanjem koji imaju važeće rješenje iz skupine "restorani" (restoran, gostionica, bistro ili slastičarnica), kao i mjera za ulaganja OPG-ova odnosno poljoprivrednika u nova vinotočja ili kušaonice, digitalizaciju i e-punionice.

Peta mjera se odnosi na ulaganja u postojeća plovila za izlete koji su registrirani sukladno Pravilniku o vrstama plovnih objekata nautičkog turizma te za ulaganja u plovila namijenjena iznajmljivanju s ili bez posade i pružanju usluge smještaja gostiju na plovilu (charter plovila).

Zainteresirani prijave mogu podnositi isključivo online putem sustava eGrađani, na portalu eTurizam (TuRiznica), zaključuju iz MINTS-a.

26. travanj 2024 06:46