Zeleno i digitalno
StoryEditor

Siemens Energy traži financijsku podršku vlade, odjel vjetroelektrana u problemima

26. Listopad 2023.

Njemačka energetska tvrtka Siemens Energy objavila je u četvrtak da pregovara s vladom o financijskoj pomoći u rješavanju problema u poslovanju s opremom za vjetroelektrane koje niže gubitke zbog isporučenih neispravnih dijelova. Kompanija strahuje da će zbog gubitaka imati problema s pribavljanjem jamstava od banaka te je zatražila pomoć vlade i matičnog Siemensa, objavio je poslovni tjednik WirtschaftsWoche, koji je prvi izvijestio o razgovorima.

WirtschaftsWoche i tjednik Spiegel objavili su da Siemens Energy traži do 15 milijardi eura jamstava. Država bi jamčila 80 posto prve tranše financiranja od 10 milijardi eura, a banke preostalih 20 posto, objavio je WirtschaftsWoche. Siemens bi pak prema tom izvješću osigurao jamstvo za preostalih pet milijardi u drugoj tranši.

Glasnogovornik Siemensa odbio je komentirati izvješća WirtschaftsWochea i Spiegela. Kompanija je i dalje glavni ulagač u Siemens Energyja, s udjelom od 25,1 posto, podsjeća Reuters.

U Siemens Energyju nisu komentirali financijske detalje paketa jamstava. U priopćenju potvrđuju razgovore s vladom i kažu da njihovo poslovanje s vjetroelektranama rješava probleme s dijelovima vjetroelektrana, kao što je i najavljeno u izvješću za treće fiskalno tromjesečje.

Navode da ne sklapaju nove ugovore o isporuci određenih platformi za vjetroelektrane na kopnu i na moru, pa očekuju slabiju potražnju i manji prihod u fiskalnoj 2024. godini. Neto gubici i novčani odljev trebali bi pak biti veći, dodaju.

U kolovozu su izvijestili da su tromjesečno razdoblje do kraja lipnja zaključila s neto gubitkom od 2,9 milijardi eura, najvećim otkada je osnovana 2020. godine. Prognozirali su da će, uglavnom zbog Siemens Gamese, poslovnu godinu zaključiti s gubitkom od 4,5 milijardi eura.

Izvijestili su i da očekuju da će ih popravak i zamjena neispravnih dijelova vjetroelektrana na kopnu stajati 1,6 milijardi eura.

Većina problema detektirana je, prema priopćenju iz lipnja, kod dijelova vjetroturbina od 108 gigavata, uključujući lopatice. Analiza je otkrila ‘abnormalne vibracije nekih komponenti‘, izvijestili su, dodajući da je pod znakom pitanja i povećanje proizvodnje vjetroturbina na moru.

27. travanj 2024 10:26