Život
StoryEditor

Njemačka sve bliže legalizaciji kanabisa, očekuje se domino efekt po EU

22. Ožujak 2023.

Kako trenutno stvari stoje, Njemačka bi uskoro trebala postati predvodnica legalizacije kanabisa u Europi. Njemački planovi za legalizaciju kanabisa jedan su od niza društveno progresivnih politika koje je predložila koalicijska vlada kancelara Olafa Scholza. Njemačka je udaljena svega nekoliko tjedna od podnošenja zakona o legalizaciji kanabisa u okviru sveobuhvatnih reformi koje bi dale zeleno svjetlo konzumaciji i prodaji kanabisa u najvećem europskom gospodarstvu.

Njemački ministar zdravstva Karl Lauterbach prošlog je tjedna rekao da su planovi dobili ‘vrlo dobre povratne informacije‘ od Europske komisije, izvršne vlasti EU-a, dodajući da bi prijedlog zakona mogao biti objavljen do kraja ožujka ili početkom travnja.

- Uskoro ćemo predstaviti prijedlog koji funkcionira, odnosno koji je u skladu s europskim pravom -  rekao je Lauterbach nakon višemjesečnih razgovora s Briselom.

Vlada je u listopadu objavila nacrt prijedloga za legalizaciju kanabisa za odrasle, čiji je cilj poboljšati javno zdravlje i anulirati ilegalnu preprodaju. Prema Njemačkim planovima, kanabis se više ne bi klasificirao kao narkotik, a građani stariji od 18 godina smjeli bi nositi do 30 grama za osobnu upotrebu. Potrošači bi također mogli slobodno uzgajati do tri biljke kod kuće, a ovlaštene trgovine i ljekarne mogle bi prodavati proizvode od kanabisa.

Ako ga parlament odobri, zakon bi se mogao provoditi u fazama od sada do sredine 2024. To bi Njemačku učinilo najvećim svjetskim reguliranim nacionalnim tržištem kanabisa i prvom zemljom u EU koja bi dopustila njegovu komercijalnu prodaju – s potencijalnim širokim implikacijama za cijelu Uniju.

U Nizozemskoj, zemlji koja se široko povezuje s legalnim pušenjem trave, uzgoj i prodaja droge u njezinim takozvanim Coffe shopovima je tehnički kriminalizirana, iako se tolerira. Dok je u drugim zemljama, poput Malte, legalizacija ograničena.

Ako mogu vjerovati svojim izvorima u vladi, prva promjena dogodit će se u svibnju. Prvog svibnja smatrat će se danom kada je Njemačka legalizirala kanabis  za osobnu upotrebu -  rekao je Steffen Geyer, vlasnik Hemp muzeja u Berlinu za CNBC, ističući da će komercijalna legalizacija vjerojatno uslijediti sljedeće godine.

Budućnost je zelena

Legalizacija kanabisa jedna je od niza društveno progresivnih politika koje je predložila trostranačka ‘semafor‘ koalicijska vlada kancelara Olafa Scholza, koja je stupila na vlast 2021. nakon 16 godina konzervativne vladavine.

Prema statističkim podacima, oko 4 milijuna ljudi u Njemačkoj je koristilo kanabis 2021. godine, a četvrtina svih osoba od  18 do 24 godine  u zemlji probala ju je, prema Lauterbachu, koji je rekao da je svrha promjena bila povećati javni nadzor i smanjiti kriminal povezan s ‘drogom‘.

Martin Chodorowski, voditelj  u berlinskoj trgovini Cannabidiol (CBD) Tom Hemp‘s, kaže da bi njemačke predložene reforme oko kanabisa stvorile stabilniji regulatorni okvir za tvrtku poput njegove i njezine dobavljače. Inače, CBD  je aktivan sastojak kanabisa koji ne izaziva ovisnost, a dobiva se iz biljke konoplje. Njegova je prodaja legalna u Njemačkoj od 2017., pod uvjetom da je sadržaj tetrahidrokanabinola (THC) — glavnog psihoaktivnog dijela kanabisa — ispod 0,2 posto. U međuvremenu je zabranjena prodaja ostalih proizvoda od kanabisa.

Prema studiji Sveučilišta Heinrich Heine u Düsseldorfu iz 2021. godine procjenjuje se da bi legalizacija kanabisa mogla stvoriti 27 tisuća novih radnih mjesta i donijeti dodatnih 4,7 milijardi eura godišnje u poreznim prihodima, doprinosima za socijalno osiguranje i uštedama kaznenog progona.

image

joint, genz, gablec, škulja, pljuga, strela, motanje, rizla, kanabis, marihuana

foto

EU regulatorni izazovi

Europa već dugo ima konzervativan pristup legalizaciji kanabisa, a propisi EU-a zahtijevaju od država članica da osiguraju da se prodaja nedopuštenih droga, uključujući kanabis, ‘kažnjiva učinkovitim, razmjernim i odvraćajućim kaznenim kaznama‘.

-  Europski ugovor kaže da svaka država mora provesti borbu protiv ilegalne uporabe kanabisa, a njemačka vlada će reći da nema ilegalne uporabe, mi reguliramo legalnu upotrebu -  predložio je Geyer.

Europska schengenska zona bez graničnih provjera, čija je Njemačka članica, također trenutno zabranjuje uvoz ilegalnih droga preko europskih granica. To znači da bi Njemačka trebala pokazati da može proizvesti dovoljno domaće količine bez potkopavanja politike svojih susjeda prema kanabisu.

Utjecaj na medicinsko tržište

Prijedlozi Berlina također će morati dokazati da neće poremetiti dobro uspostavljeno tržište medicinske marihuane u zemlji.Prodaja medicinskog kanabisa dopuštena je u njemačkim ljekarnama od 2016. — ali i dalje postoji nekoliko prepreka, uključujući cijenu. Neki medicinski stručnjaci upozorili su da bi legalizacija kanabisa za rekreacijsku upotrebu mogla povećati rizike za pacijente koji bi mogli tražiti samoliječenje.

- Pacijenti, koji si ne mogu priuštiti medicinski kanabis, mogu se sami liječiti kanabisom za odrasle bez savjeta liječnika. Po našem mišljenju, to se svakako mora izbjeći -  rekao je Johannes Gallois iz Njemačke udruge farmaceutskih kanabinoidnih tvrtki.

Ipak, šire društveno prihvaćanje kanabisa moglo bi pomoći u destigmatizaciji ove biljke i poboljšati javno prihvaćanje njenih medicinskih dobrobiti, primijetio je Gallois.

Domino efekt

Legalizacija kanabisa sve je češća rasprava među državama posljednjih godina, a u prošlom desetljeću se na taj korak odlučile Kanada, Urugvaj, a nedavno i Tajland.  Legalizacija kanabisa u najvećem gospodarstvu EU potencijalno bi mogla otvoriti vrata sličnim reformama u drugim europskim zemljama, a njemački ministar zdravstva Lauterbach je njemačke planove legalizacije  ranije nazvao ‘modelom za Europu‘.

U svakom slučaju, to bi bilo odlično jer je potrebno pokazati da društvo neće propasti ako kanabis postane legalan.  Susjedni Luksemburg i Češka već su predložili planove za legalizaciju kanabisa, a u Austriji, Italiji i Španjolskoj posjedovanje malih količina droge za osobnu potrošnju više nije kazneno djelo. Malta, najmanja članica EU-a, 2021. postala je prva zemlja u bloku koja je legalizirala osobno posjedovanje kanabisa  i dopustila privatne ‘klubove kanabisa‘,  gdje članovi mogu uzgajati i konzumirati biljku

-  Njemačka bi mogla biti pionir i izazvati domino efekt u tom pogledu - rekao je Gallois.

Iz tvojih usta Galloise u Božje uši ili uši EU zakonodavaca.

27. travanj 2024 18:02