Život
StoryEditor

Velika izložba Ivana Meštrovića u Galeriji Klovićevi dvori

06. Listopad 2023.
foto Shutterstock

Galerija Klovićevi dvori u godini 140. obljetnice rođenja Ivana Meštrovića od 22. studenog do 3. ožujka donosi ‘izložbu za pamćenje‘ na tri etaže, s više od dvije stotine odabranih izložaka koji pristižu iz cijelog svijeta.

Antonio Picukarić, ravnatelj Galerije Klovićevi dvori, rekao je u petak na konferenciji za novinare kako je to, u njegovom mandatu najveća i najbitnija izložba, ne samo po broju i dimenzijama eksponata, nego i zato što je riječ o najvećem umjetniku.

- Kampanju ćemo raditi i izvan Hrvatske, u zemljama regije, ali i Mađarskoj, Italiji, Austriji - najavio je Picukarić, potpisavši Ugovor s OTP bankom, generalnim sponzorom izložbe, koju Klovićevi dvori organiziraju s Muzejima

Balazs Bekeffy, predsjednik Uprave OTP banke, izrazio je zadovoljstvo što mogu obilježiti obljetnicu Meštrovićevog rođenja, ali i pomoći mladim generacijama približiti njegova djela, da dobiju mogućnost vidjeti ono što se stvaralo prije više od stotinu godina.

Sandra Grčić Budimir, ravnateljica Muzeja Ivana Meštrovića, rekla je kako će to biti posljednja u nizu izložbi koje su pripremili u obljetničkoj godini, do kraja 2023. planira se još izložba Meštrovićevih crteža u zavičajnim Otavicama te multimedijalni program Ivana Marušića Klifa u splitskoj Galeriji Meštrović.

- Ova izložba za nas predstavlja neizmjernu čast, a izaziva i osjećaj strahopoštovanja pred tako vrijednom ostavštinom, najvrjednijim i najposebnijim djelima njegova rada - istaknula je.

- Meštrović je velika i neiscrpna tema, njegovo se stvaralaštvo prostire na više desetljeća, kontinenata i medija, no kako je u kiparstvu ostvario najveći opus, ova izložba se koncentrirala isključivo na skulpture - rekla je Barbara Vujanović, autorica izložbe iz Muzeja Ivana Meštrovića.

Objasnila je da će izložba pratiti njegov kiparski razvoj od dječačkog doba i prvih radova, preko školovanja i međunarodne afirmacije do američkih dana. ‘Vidjet ćemo raznovrsnost njegova stvaralaštva u tematici, od sakralne umjetnosti i portreta suvremenika do spomenika u Hrvatskoj i inozemstvu, ali i raznolikosti u materijalima u kojima je radio, u sadri, kamenu, drvu, bronci‘, dodala je.

- Nije nam bila namjera staviti točku na istraživanje i interpretaciju, izložba se nastavlja na niz naših povjesničara umjetnosti, poticaj je novoj publici da se upozna s njegovim djelom, a i stručnjacima će biti interesantno vidjeti djela iz našeg fundusa, svjetskih muzeja i obiteljskog arhiva koja nikada nisu izlagana u Hrvatskoj - napomenula je.

Petra Vugrinec, autorica izložbe iz Galerije Klovićevi dvori, ustvrdila je kako je Meštrovićeva ostavština dio kolektivnog nacionalnog identiteta, ali i naših osobnih, individualnih. ‘Ako smo ikad bili ponosni na razne međunarodne izložbe koje smo ovdje priređivali kao višedesetljetni kustos ove galerije mislim da je ova najznačajnija i na njoj predstavljamo umjetnika najvišeg ranga‘, ocijenila je.

27. travanj 2024 03:32