Život
StoryEditor

Vozili smo maleni DS 3 s velikim srcem

01. Lipanj 2023.
DS 3_7

Marka DS je luksuzni ogranak Stellantisa, matične tvrtke nekoliko proizvođača automobila uključujući Peugeot, Citroen i Vauxhall. Ranije je ime DS bilo vezano za vrhunske Citroenove modele, ali sada stoji samostalno a njegova ponuda uključuje SUV srednje veličine DS 7, limuzinu DS 9, hatchback DS 4 te  DS 3 koji  služi kao početni model marke u kojemu smo se i mi provozali.  Mali SUV francuske tvrtke temelji se na istoj zajedničkoj modularnoj platformi kao Peugeotov supermini 208 i SUV iz 2008., a nudi se s izborom benzinskog ili električnog pogona. Konkurenti DS 3 s motorom s unutarnjim izgaranjem uključuju Audi Q2 i MINI Countryman, zajedno s višim verzijama Volkswagen T-Roc, dok se potpuno električni DS 3 E-Tense natječe s Vauxhall Mokka Electric, Hyundai Kona Electric i Kijom EV.

image

DS 3_15

foto

DS 3 doživio je u 2023. i lagano osvježenje, dodan je novi infotainment sustav kao i dizelski motori, dok je model koji smo vozili bio opremljen benzinskim 1,2 litrenim turbo motorom snage 130 KS koji je bio uparen s automatskim mjenjačem s 8 stupnjeva prijenosa.  U ovom slučaju PureTech od 130 Ks daje iznimnu snagu što se itekako osjeti na gasu, pa i za one koji vole malo bržu vožnju, s ovim automobilom neće pogriješiti.

image

DS 3_11

foto

Postoje četiri razine opreme koje možete odabrati – Performance Line, Performance Line+, Rivoli i Opera – ali čak i početni modeli imaju 17-inčne aluminijske naplatke, pokretanje bez ključa i 10,3-inčni infotainment sustav s Android Auto i Apple CarPlay povezivošću. DS-ov Safety Pack također je dio standardne opreme, a to uključuje automatsko kočenje u nuždi, pomoć pri zadržavanju trake i prepoznavanje ograničenja brzine. Ovaj je paket pomogao da DS 3 dobije ocjenu sigurnosti od pet zvjezdica od Euro NCAP-a.

image

DS 3_4

foto

DS 3 je automobil koji se kupuje zbog stila. Njegov atraktivan izgled sigurno će se svidjeti mlađoj populaciji koja se ne želi zadovoljiti manje atraktivnim modelima. DS 3 sa svojom velikom prednjom rešetkom i pomalo agresivnim prednjim svijetlima daje ovom automobilu jedan mladenački agresivan izgled koji je u našem slučaju bio upotpunjen lijepom crvenom bojom koja još više ističe njegov sportski izgled. Stražnji dio automobila jednako je atraktivan i pomalo zaobljen, što ne oduzima od prostora na stražnjem sjedalu. DS 3 ima i skrivene kvake, koje tek izađu kada se s ključem približite automobilu što je nešto što preferiraju i u Aston Martinu.

Što se tiče unutrašnjosti automobila, vjerojatno će trebati neko vrijeme da se naviknete na njegovu romboidnu sredinu kontrolne ploče, ali i na neke druge neobičnosti koje krase ovaj model. Međutim, dizajn je doveden do savršenstva s mekanim površinama prošaranim koncem. Središnji dio je, kao što smo rekli, još neviđen u automobilima ali kada se jednom naviknete, sve postaje prilično intuitivno.

image

ds3_18 int

foto

DS 3 bi s tom količinom opreme i samim dizajnom lako mogao biti zamijenjen nekim premium modelom, jer za to ima argumente. U svakom slučaju, radi se o francuskom šmekeru koji će zasigurno osvojiti dio publike svojim dizajnom ali i snažnim motorom za ovako mali SUV.

27. travanj 2024 23:28