Aktualno
StoryEditor

[1000 NAJVEĆIH] Mihael Furjan: Pliva ulaže deset posto prihoda u R&D, i dobije 20 patenata

17. Lipanj 2019.

U anketi Liderovog posebnog izdanja 1000 najvećih sudjelovali su predsjednici uprava nekih od najvećih hrvatskih kompanija koji su odgovorili na pitanja: kakvi su ključni poslovni planovi i ciljevi za ovu godinu, kako vide razvoj tvrtke u 2020., jesu li optimisti i pripremaju li sigurnosne mehanizme u slučaju nove recesije, te gdje vidite tvrtku u 4. industrijskoj revoluciji i kako provode digitalnu transformaciju.

Pliva je u prvom dijelu ove godine ostvarila odlične rezultate na hrvatskom tržištu, a više je i izvozila, što je dodatni motiv za optimizam predsjednika Uprave Mihaela Furjana.

- Prvih pet mjeseci 2019. godine bilo je dinamično, pogotovo u smislu izvoznih aktivnosti, no poslovali smo dobro, prvenstveno zbog povećane potrebe za nekim lijekovima na izvoznim tržištima, ali i odličnih rezultata uzrokovanih sezonskim proizvodima u Hrvatskoj. Osobito smo ponosni na rezultate koje smo ostvarili na planu razvoja novih proizvoda za brojna tržišta u svijetu koja su još jednom potvrdila značaj sustavnih ulaganja u istraživanje i razvoj, nove tehnologije i edukaciju stručnjaka, a imat će pozitivan financijski učinak. Ambiciozni planovi lansiranja novih lijekova tijekom 2019. na najrazvijenijim farmaceutskim tržištima utemeljeni su na primjeni inovativnih tehnologija, iskoraka na području proizvodnje sterilnih oblika lijekova i lijekova s produženim djelovanjem koji potvrđuju naše proizvodne lokacije za aktivne farmaceutske supstancije i gotove proizvode strateškim lokacijama unutar Teva grupe. Ove godine očekujemo i završetak nekoliko investicijskih projekata koji će osigurati proizvodnju novih, tehnološki zahtjevnih proizvoda. Novi načini rada i digitalizacija daju odlične rezultate i u poslovanju Centara dijeljenih aktivnosti koji na području financija i ljudskih potencijala preuzimaju sve veći broj tržišta i van Europe na kojima posluje Teva – kazao je Furjan.

Također je istaknuo da su ulaganje u razvoj novih proizvoda, primjena naprednih tehnologija i digitalizacija glavni pokretači današnjeg ekonomskog napretka, ključni za postizanje konkurentske prednosti i ostat će prioriteti poslovanje.

- Ulažemo značajna sredstva, oko 10 posto prihoda, u istraživanje i razvoj, što je rezultiralo s više od 20 patentnih prijava i 400 drugih zaštita iz područja intelektualnog vlasništva u Hrvatskoj. Kontinuirano radimo na digitalnoj transformaciji ulažući u procese i implementaciju novih tehnologija pa smo ponosni na inovativne načine rada, primjerice implementaciju sustava virtualizacije kod automatiziranih procesnih sustava ili uvođenje on-line mjerenja potrošnje energenata u skladu s pretpostavkama industrije 4.0 – istaknuo je Furjan.

Sutra:  Jiří Dvorjančanský, predsjednik Uprave A1 Hrvatska

05. svibanj 2024 19:10