Aktualno
StoryEditor

FOTO: 48. sati - Okrugli stol o razvoju i održivosti turističkih destinacija

23. Studeni 2017.

Razvoj turističkih destinacija koji ne ide nauštrb lokalne zajednice te modeli održivosti kojima su pribjegli neki od popularnih jadranskih gradova bili su tema prvog okruglog stola održanog Vodicama u sklopu 9. konferencije 48. sati kojoj je glavni cilj zbližavanje privatnog i javnog sektora te poticanje međusobne suradnje.

- Održivi turizam je turizam budućnosti jer će gosti izbjegavati destinacije koje su zagušene. Naravno, važno je i da građani budu zadovoljni. Gužve koje su tijekom ljetnih mjeseci postale svakodnevica u gradu ostavljaju negativan utisak i na lokalno stanovništvo i na turiste. Mi smo se odlučili suočiti s tim problemima i osmislili smo novi program da destinacija postane održiva, rekao je gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković objašnjavajući kako su se odlučili ograničiti jednodnevne posjete ne kako bi otjerali turiste iz grada, već kako bi im se osiguralo da dođu u grad u terminima u kojima mogu dobiti kvalitetniju uslugu i ugodniji boravak u gradu nego u trenucima kada tamo hoda  50 000 ljudi.

>>>48 sati: Primjeri dobre prakse za ‘građanski proračun’ i uređenje obalnog pojasa

Problem Dubrovnika gradonačelnik je sasvim pojednostavnio objasnivši kako rast destinacije nije pratio razvoj odgovarajuće infrastrukture. S druge strane, gradonačelnica Vodica Nelka Tomić ističe kako upravo na tome u njezinom gradu rade što kroz proširenje sadržaja, povećanje smještajnih kapaciteta te tijekom konferencije već spomenutim projektom uređenja šesnaest vodičkih plaža i luka. Najavila je i dodavanje novih tematskih sadržaja na tim plažama koje će doći u sljedećim fazama projekta.

Anteo Milos, gradonačelnik Novigrada, ukazao je na podatak da je u tom gradu u posljednjih 10 godina broj noćenja porastao za gotovo 100 posto. Taj rast pratilo je i povećanje smještajnih kapaciteta, a to podrazumijeva uglavnom veći broj apartmana, koji čine čak 60 posto novih smještajnih jedinica. Održivost ugrožava i činjenica što raste broj smještajnih jedinica sezonskog karaktera, apartmana, u odnosu na domove lokalnih stanovnika.

>>>Otvorena konferencija 48 sati – Turk: Udruga gradova želi poslati poruku da je partner građanima

- To se pokazuje kao problem. Velik broj domicilnog stanovništva pokazao je negativan stav prema daljnjoj izgradnji aparmana. Možda je to tako i iz sebičnih razloga - korisnici apartmana zauzimaju plaže za koje stanovnici misle da su njihove, kaže Milos dodavši da se Novigrad veoma trudi doskočiti problemu sezonalnosti organizacijom sportskih događanja tijekom travnja i svibnja te gourmet turizmom tijekom rujna, listopada i studenog kroz aktivnosti branja grožđa, tartufa te pravljenja maslinovog ulja.

- Najbolji su potrošači izvan sezone. Također, nije ista kvaliteta boravka u sezoni i izvan nje. Naša misija je produženje sezone sa sadržajima koji povećavaju kvalitetu Novigrada kao turističke destinacije.

Dogradonačelnik Opatije Emil Priskić također je istaknuo da budućnost turizma toga grada vidi u povećanju kvalitete ponude usluga i sadržaja s obzirom na to da se Opatija ne može širiti zbog geografskih ograničenja.-

- Pri razvoju naših destinacija moramo ići u smjeru povećanja kvalitete, to je jedini mogući smjer. Turizam od kojeg nitko nema koristi, nema nikakvog smisla. Od njega naši ljudi moraju živjeti bolje i njegovi rezultati moraju se očitovati u jakoj infrastrukturi destinacija, u koje se treba ulagati iz dijela prihoda od boravišnih pristojbi, naglasio je Tonči Glavina, državni tajnik u Ministarstvu turizma.

>>>FOTO: Započeo 9. godišnji susret gradonačelnika i poduzetnika – 48 sati

Svi su sudionici okruglog stola odbacili mogućnost da postanu banana gradovi ističući kako koriste prirodne resurse i okreću se razvoju poljoprivrednih, industrijskih, ali i poduzetničkih grana gospodarstva.

Uz mnoge probleme vezane uz održivost, sugovornici su raspravljali i o pitanju komunalnih policajaca te davanja većih ovlasti komunalnim redarima kako bi se na primjer učinkovitije rješavao problem nelegalnih turističkih vodiča. Pritom je državni tajnik Glavina najavio kako će se početkom iduće godine ujediniti sve inspekcije u zajednički državni inspektorat te da će se problemi tako puno brže i jednostavnije otklanjati. Dubrovački gradonačelnik ipak stoji pri svom stajalištu kako bi davanje većih ovlasti komunalnim redarima bilo puno bolje rješenje.

Milos je istaknuo i nužnost promjene zakona o kućama za odmor jer smatra kako ne bi trebalo opterćivati samo domicilno stanovnišvo prirezima i naknadama za održavanje. Također, ukazao je na to da bi cijena boravišne takse trebala biti realna jer nema smisla što se već 20 godina održava ista s obzirom na to da to ne doprinosi povećanju sredstava za održavanje i izgradnju infrastrukture, a time i razvoja lokalnih samouprava.

26. travanj 2024 14:44