Aktualno
StoryEditor

A je to: Bernardićeva i Brumnićeva uloga u popravljanju i urušavanju SDP-a

28. Svibanj 2017.

Bez obzira na sve moguće interpretacije rezultata izbora, najveći je gubitnik SDP, koji nije uspio iskoristiti slabosti HDZ-a i Mosta. U jeku raskola u vladajućoj koaliciji i parlamentarne krize ekipa s Iblerova trga nije uspjela napraviti ni najmanji korak prema naprijed, a sad se hvali riječkim i primorsko-goranskim uspjehom iako bi Bernardić radije da je SDP (i) ondje izgubio. Kao što je izgubio gradonačelničku fotelju u Splitu, većinu u gradskim vijećima Zagreba i Splita. A neće imati ni gradonačelnika u Zagrebu. Jer, čak i ako kojim čudom Anka Mrak-Taritaš pobijedi Bandića, ona će ostati HNS-ov projekt, a HNS se sve više udaljava od SDP-a. Tako je Vrdoljak iskoristio SDP kao lokomotivu koja je dovukla HNS-ovca u Sabor, a sad se emancipira od SDP-a. Doduše, Bernardić je dugo i neproduktivno pregovarao o Zagrebu i na kraju popustio. Umjesto da sâm preuzme inicijativu.

>>>Mrsić: ‘Honeymoon is over’ od vodstva se traže rezultati!

Pravi političar na njegovu bi mjestu zasigurno uspio ujediniti Mrak-Taritaš i Sandru Švaljek. Ponudio bi im da se dogovore koja će se kandidirati za gradonačelnicu, a koja će biti na čelu Holdinga (i s kojim ovlastima). Dobar političar takav bi dogovor predstavio kao svoj projekt i SDP bi tada zasigurno imao i svoju gradonačelnicu i svoju skupštinsku većinu, pa ne bi doživio debakl u vijećima četvrti. No SDP trenutačno ima apatično i nekompetentno vodstvo. Standardno neuvjerljivu Bernardiću, koji kao da ni sâm ne vjeruje u ono što govori, sad se pridružio još nemuštijim javnim nastupima njegov glavni tajnik stranke Zvane Brumnić.

>>>Bernardić odbacio koaliciju s HDZ-om, ‘apsurdnu’ većinu u kojoj su Pupovac i Hasanbegović

Njih dvojicu već uspoređuju s Patom i Matom, dvojcem nespretnih majstora iz češkog crtića ‘A je to’ (‘I to je to’). Mogu oni biti i dobronamjerni, mogu imati velike ambicije i želje, ali svaki projekt na kraju im propadne. A oni samo rezigniraju. I to je to – istina o neuspješnu popravljanju i uspješnu urušavanju SDP-a.

09. svibanj 2024 15:44