Aktualno
StoryEditor

Abeceda uspjeha (2): Hrvatski menadžeri u svijetu – Ježina, Mihaljek, Nemšić…

15. Travanj 2019.

Za razliku od ozbiljnijih država, koje su povezane sa svojim iseljenicima, Hrvatska niti ne zna kakvom snagom raspolaže izvan svojih granica, osim u sportu. Najbolji nogometaši, rukometaši, košarkaši… odazivaju se na pozive da zaigraju za reprezentaciju. No, u biznisu (pa i u znanosti), niti imamo izbornika niti znamo tko su naši najreprezentativniji menadžeri rasuti po svijetu, kamo su otišli mahom iz multinacionalki u kojima su se zaposlili u Hrvatskoj.

Pa, tko su ti domaći ‘teškokategornici’ koji su uspjeli u poslovnom ‘globalnom selu’? Novinarska potraga koju je vodila Željka Laslavić bila je duga i poprilično komplicirana. Donosimo listu 70 hrvatskih menadžera na istaknutim pozicijama u stranim kompanijama koju objavljujemo abecednim redom u tri nastavka. Ako ste propustili prvi nastavak, pročitajte ga ovdje. Danas donosimo drugi nastavak liste.

26. Ana Hajnalvoditeljica je financija globalnog odjela medicinskog poslovanja u farmacetuskoj tvrtki F. Hoffmann - La Roche, za koju osmišljava financijske strategije te radi i živi u Baselu.

[caption id="attachment_373100" align="aligncenter" width="750"]Hajnal Ana Hajnal[/caption]

27. Kristina Hlebar - nekadašnja direktorica nabave u tvrtki Carlsberg Croatia, početkom godine preselila se u Švicarsku, na poziciju regionalne menadžerice za nabavu u regiji Zapadne Europe.

28. Azra Holec Bračković - u ExxonMobilu radi 13 godina i prošla je mnogo funkcija, od analitičarke, suradnice preko pozicije voditeljice do menadžerice i napokon izvršne direktorice za velike kapitalne investicije u SAD-u.

[caption id="attachment_382056" align="aligncenter" width="734"] Azra Holec Bračković[/caption]

29. Andi Islami - svoju karijeru započeo je kao pripravnik u Philip Morrisu u Zagrebu, nakon čega je odselio u London gdje je radio u Bentley Motorsu i Appleu te se zaposlio u Ralph Laurenu gdje je danas direktor digitalnih operacija za Europu, Bliski istok i Afriku.

30. Adrian Ježina - osnivač B.neta i nekadašnji član Uprave Vipneta, u Sloveniji je radio kao čelnik Siemens Convergencea, a danas je predsjednik Uprave slovenskog Telemacha.

[caption id="attachment_382053" align="aligncenter" width="750"] Adrian Ježina[/caption]

31. Branko Jović - dopredsjednik Orbico grupe na tržištu Poljske u toj kompaniji radi više od 20 godina i bio je na najvišim funkcijama u Hrvatskoj, Moldaviji i Poljskoj.

32. Sonja Katanec - viša direktorica Prodaje (OTC Consumer Health Care) u kompaniji TEVA International, živi i radi u Zürichu te je odgovorna je za unapređenje prodaje bezreceptnih proizvoda u Europi i na drugim internacionalnim tržištima.

33. Kristina Kezelenakon 20-ogodišnjeg iskustva u području telekomunikacija (Vipnet i Telekom Austria), tijekom kojeg je, između ostalog, radila na tržištima Bjelorusije i Makedonije, zaposlila se kao šefica financija u startupu Oradian, koji surađuje sa 75 financijskih institucija u jedanaest zemalja.

[caption id="attachment_382065" align="aligncenter" width="629"] Kristina Kezele[/caption]

34. Hrvoje Klapan - za Microsoft radi 15 godina i trenutačno obnaša funkciju regionalnog direktora konzaltinškog poslovanja i tehničke podrške za velike korisnike regije Centralne i Istočne Europe iz Austrije.

35. Iva Klarica - direktorica marketinga irske kompanije Perigord Life Science Artwork Solutions koja surađuje sa zdravstvenim I farmaceutskim kompanijama diljem svijeta.

36. Siniša Krajnović - tijekom dugogodišnje karijere u Ericssonu promijenio je visoke funkcije u Mađarskoj, Švedskoj, bio je član Upravnog odbora kompanije na Tajvanu, a trenutačno je potpredsjednik tvrtke i direktor digitalnih usluga u sjeveroistočnoj Aziji.

[caption id="attachment_382071" align="aligncenter" width="750"] Siniša Krajnović[/caption]

37. Goran Krizmanić  - nakon sedam godina vođenja Toyote u Hrvatskoj preuzeo je najprije upravljanje regionalnim uredom u Ljubljani pa je prebačen je u Afriku. Danas iz Pariza upravlja divizijom istočne i južne Afrike.

[caption id="attachment_372893" align="aligncenter" width="700"] Goran Krizmanić[/caption]

38. Goran Kukić - rodom iz Požege, radi 16 godina u tvrtki Nestlé, gradio je karijeru u Švicarskoj i u San Franciscu, gdje trenutačno radi kao glavni direktor tehnoloških inovacija.

39. Iva Kusan - u Zagrebu je radila u PR-u i marketingu L‘Oréala da bi brzo otišla živjeti u New York, gdje je promijenila nekoliko pozicija. Danas je direktorica poslovnog razvoja u tvrtki 24 Seven, koja zapošljava stručnjake s područja marketinga i kreative na području čitave Amerike.

40. Zrinka Lovrenčić- direktorica i suvlasnica australskog ureda tvrtke reat Places to Work, kompanije za savjetovanje kvalitetnijeg radnog okružja, koja radi s najvećim globalnim kompanijama.

41. Goran Manestar - glavni financijski direktor u tvrtki Lactalis International, zadužen za tržišta Azije i Sjeverne Afrike, radi u sjedištu Lactalisa u Parizu.

42. Krešimir Marušić - s više od 15 godina iskustva u financijskim i savjetodavnim ulogama te u upravljanju i transakcijskim kapacitetima, Marušić je većinu karijere proveo u New Yorku, najprije kao menadžer u PricewaterhouseCoopersu, a potom u Deutsche banci, čiji je danas izvršni direktor na tom tržištu.

[caption id="attachment_382125" align="aligncenter" width="750"] Krešimir Marušić[/caption]

43. Ivica Maurovićvećinu karijere proveo je radeći za njemačku kompaniju Gealan, globalnog proizvođača sustava profila za prozore i vrata, na čijem je čelu u Hrvatskoj bio pet godina, a deset je na čelnoj poziciji iste kompanije u Njemačkoj.

[caption id="attachment_382063" align="aligncenter" width="750"] Ivica Maurović[/caption]

44. Kruno Mervar- nekadašnji direktor lanca opskrbe Nestléa za regiju Adriatic, prije tri godine preuzeo je funkciju direktora planiranja u lancu opskrbe za regiju Europa, sa sjedištem u Švicarskoj

45. Dubravko Mihaljek - voditelj je Odjela za globalne makroekonomske analize u Banci za međunarodna poravnanja u Baselu (Bank for international settlements)

46. Tomislav Mihaljević - predsjednik je Uprave zdravstvene klinike u Clevlandu te vodi sustav vrijedan osam milijardi dolara, koji uključuje glavni kampus, deset regionalnih bolnica, 18 obiteljskih zdravstvenih centara i ustanova na Floridi, u Nevadi, Torontu, Abu Dhabiju i Londonu

47. Krešo Mikuš - direktor financija u američkoj Zari, odnosno krovnoj modnoj grupaciji Inditex, svoju karijeru u toj kompaniji započeo je kao glavni računovođa u Zagrebu

48. Marko Mrazovac - komercijalni projektni menadžer u Strabagu radio je po cijelom svijetu, a trenutačno vodi projekt gradnje tunela kroz Himalaju koji ulazi u ‘Guinnessovu knjigu rekorda‘

49. Boris Nemšić - predsjednik Uprave investicijskog fonda Delta partners u Austriji, jedan je od osnivača VIPneta, nekadašnji predsjednik Uprave Austrijske telekom grupe, ruskog Winplecom OJSc-a, predsjednik Upravnog odbora singapurskog Cellwizea itd.

[caption id="attachment_382058" align="aligncenter" width="604"] Boris Nemšić[/caption]

50. Petar Nevistić - direktor je postprodajnih operacija u Renault grupaciji za regiju Adriatic i član je Uprave Renault Nissan Adriatic. U Renault Nissanu radi skoro 20 godina, a trenutačno živi i radi u Ljubljani

Sutra: Abeceda uspjeha (3) - Pervan, Popović, Sertić, Šlat…

26. travanj 2024 20:59