Aktualno
StoryEditor

Adpokalipsa 2.0: Pedofilski sadržaj u crvotočini otjerao niz velikih oglašivača s YouTubea

09. Ožujak 2019.

https://www.youtube.com/watch?v=O13G5A5w5P0

Popularni ‘youtuber‘ Matt Watson u jednom od svojih posljednjih videa upozorio je kako na YouTubeu postoji crvotočina koja korisnike vodi do neprimjerenog sadržaja. Naizgled nevini video maloljetnika predatori obasipaju neprimjerenim komentarima ili pak upućuju na minute u videu u kojima se djeca nalaze u kompromitirajućim pozama (tzv. timestoping). Također je skandalozno što su se uz te videouratke pojavljivali i oglasi.

Video je pogledalo 3,3 milijuna ljudi, a nakon što je postao viralan, tj. proširio se internetom, veliki brendovi poput Nestléa, Disneyja, AT&T-ja i Hasbra odlučili su povući oglase te se do daljnjega prestati oglašavati na YouTubeu.

Uprava YouTubea oglasila se s priopćenjem u kojem obećava da kreće u agresivnu bitku protiv neprimjerenog sadržaja, no sličnih je slučajeva bilo i prije.

Skandal nazvan ‘adpokalipsom 2.0‘, ukazao je na golem problem kontrole objavljenog sadržaja i nemogućnost sprječavanja njegove zloupotrebe. Naime, sporne uratke su objavljivali članovi obitelji ili sami ‘akteri‘ videa, a njih su potom preuzeli predatori i ‘uploadali‘ na YouTube s vlastitih kanala.

Više o YouTubeovom skandalu čitajte u novom broju digitalnog i tiskanog Lidera.

26. travanj 2024 12:09