Aktualno
StoryEditor

Aleksić: Ministrica Dalić je radila za bankarski sustav, protiv hrvatskih građana

12. Travanj 2018.

Oporbeni zastupnik Gordan Aleksić (SNAGA) prozvao je u četvrtak potpredsjednicu Vlade i ministricu gospodarstva Martinu Dalić, čiji opoziv oporba traži, da je "produljena ruka bankarskog sustava" te poručio da joj nije mjesto u javnom životu, nego u privatnom sektoru.

Martina Dalić je produljena ruka bankarskog sustava, ona je bankarica koja ne poštuje vladavinu prava i nju vladavina prava ne zanima, a zaštitnik joj je premijer Plenković koji, također, ne poštuje vladavinu prava, ustvrdio je Aleksić.

>>>Plenković poručio oporbi: Propast će vam inicijativa opoziva Martine Dalić

Inicijativu za smjenu Dalić potpisalo je 37 oporbenih zastupnika iz šest oporbenih klubova i redova nezavisnih zastupnika, a u zahtjevu se tvrdi kako je Dalić izgubila kredibilitet. Oporbi za smjenu treba 76 ruku, što je teško ostvarivo.

Ministarstvu gospodarstva, kojem je Dalić na čelu, Aleksić je zamjerio što je lani odbilo njegov zakonski prijedlog kojim bi se, tumači, na temelju pravomoćne, kolektivne, sudske presude vratilo dužnicima oštećenim nezakonitim ponašanjem hrvatskih banaka izvansudskim putem ono što su preplatili.

>>>Hrast napušta vladajuću koaliciju, uskraćuje potporu ministrici Dalić

Ministarstvo je odbilo moj prijedlog s obrazloženjima uglavnom birokratske naravi, objasnio je Aleksić tvrdeći kako je "javna osoba” Martina Dalić, kao ministrica, nastavila raditi za bankarski sustav, a protiv hrvatskih građana.

- Protiv hrvatskih građana radi cijeli HDZ, oni ustvari rade za korporacije, za privatni interes, ne za interese hrvatskih građana, ustvrdio je zastupnik.

Ministrici je zamjerio i što je odbila molbu Udruge Franak da ju predloži kao legitimnog predstavnika građana za kolektivnu zaštitu njihovih interesa u području financija. Potrošači su temelj gospodarstva, a nisu korporacije, objasnio je.

>>>Na današnjem dnevnom redu Sabora rasprava o opozivu Martine Dalić

Aleksić opetuje kako kod nas banke još uvijek "pelješe" građane nezakonitim kamatnim maržama, a za to optužuje HNB, Vladu, "ljude kao što je ministrica Dalić", ali i Hrvatski sabor koji ne prihvaća rješenja povoljna za građane.

- Za opoziv sam Dalić i apeliram na sve vas da je opozovete, jer njoj nije ovdje mjesto, njoj uopće nije mjesto u javnom životu, ona se treba baviti privatnim sektorom, zaključio je oporbeni zastupnik.

26. travanj 2024 07:32