Aktualno EU Preporučeno Stavovi

Anđelko Milardović: Njemačka, Austrija i Italija počele se ponašati po Orbanovom modelu

Lider
Autor Lider

Samo članovi Višegradske skupine na čelu s Orbánom su na početku imali zatvoren odnos spram migranata. Danas se orbanizacija proširila na sve vodeće zemlje u EU. I to je taj pomak u odnosu na 2015. kad se ni u ludilu nije moglo očekivati da bi se Njemačka mogla ponašati po Orbánovu modelu. Isto se ponašaju i Austrija i Italija. Sada je orbanovski model politike u odnosu na migracije postao dominantan u Europi. Kozmopolitska Europa pretvara se u bunkersku – kaže politolog Anđelko Milardović, član i Vladine radne skupine za nacionalnu demografsku strategiju, u intervjuu Večernjem.

>>>Austrija poslala BiH šatore za migrante; Kurz: Trebamo funkcionalnu vanjsku granicu

Objašnjava da je njemačka kancelarka Angela Merkel promijenila svoju politiku jer “u vlastitoj kući unutar CSU ima veliki otpor, a i slabi joj podrška građama. Manje otpora pružaju joj socijaldemokrati u odnosu na strateškog partnera CSU. Pitanje je kako će izgledati ta koalicija ako dođe do lomova, mogući su i prijevremeni izbori u Njemačkoj i tada će opet migracije biti top tema, a Merkel ne može dobiti više glasova, nego samo manje. Jačanje AfD-a u Njemačkoj dijelom je proizvela Merkel svojom tvrdom politikom”.

>>>Njemačka: Postignut konačni dogovor oko izbjeglica, izbjegnut raspad koalicije

Što se Hrvatske tiče, Milardović kaže da bi “prihvatio model koji slijede vodeće zemlje EU. Ako su se one zatvorile, nemamo izbora nego zatvoriti granice i ni u kom slučaju iskakati iz toga. Kad bi Turska pustila milijune migranta, što bismo mi bili nego hotspot?”.

>>>Zatvaranje granica: Italija odbija primiti brod s migrantima

Ocjenjuje Milardović da postoje dva kraka migrantske krize: “Ekonomski neravnomjerni učinci globalizacije, na jednoj strani bogatstvo, na drugoj masovno siromaštvo tjerat će ljude u ekonomski i životno primjerene zemlje, a to je EU. Drugi krak migrantske krize su ratovi, rastakanje država diljem svijeta”.

Komentari