Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Uz pomoć udruge Svoja u Hrvatskoj je posao našlo 460 ukrajinskih izbjeglica

19. Prosinac 2023.
Natalia Gryschenko, direktorica udruge Svoja foto Ratko Mavar

Od dvadesetak tisuća Ukrajinaca koji žive u Hrvatskoj od početka ruske invazije na tu zemlju početkom prošle godine, oko 460 se izravno zaposlilo uz pomoć udruge Svoja, koja je danas u Zagrebu održala jednu u nizu konferencija na kojoj predstavlja svoje djelovanje. A cilj je pomoći ukrajinskim državljanima da se što bolje integriraju u hrvatsko društvo, te osim pronalaska posla i odluče na vlastite poduzetničke projekte. Primjere dobre prakse predstavili su tako i ukrajinski poduzetnici koji su svoj biznis razvili u Hrvatskoj.

- Situacija sa zapošljavanjem ukrajinskih državljana u Hrvatskoj značajno je napredovala u zadnjih godinu, pogotovo zadnje pola godine, pokazale su naše ankete, s obzirom da su ljudi imali vremena naučiti jezik i integrirati se u društvo. Naša udruga pomogla je mnogima od njih, u čemu smo imali veliku pomoć hrvatskih institucija ali i tvrtki s kojima surađujemo - izjavila je Natalya Hryshenko, direktorica Svoje. Tu spadaju i ukrajinske i hrvatske tvrtke, njih 46, među kojima su Studenac, Mlinar, Pan-Pek, Ledo, Žitoproizvod Karlovac, Prima, hoteli i drugi.

Ukrajinski državljani u Hrvatskoj zapošljavaju se u različitim sektorima te na različitim pozicijama, od upravljačkih do uslužnih, a sve je više onih koji se upuštaju pokrenuti vlastiti biznis. Među njima je Yuriy Polischuk, predsjednik uprave tvrtke Tesla Distribution iz Rijeke, koja se bavi solarnim panelima, koji je okupljenima na konferenciji otkrio vlastita iskustva u pokretanju posla.

Udruga Svoja u okviru svog djelovanja provodi edukacije o zapošljavanju i savjetovanje za ukrajinske izbjeglice s Plavim Uredom Zagrebačkog inovacijskog centra, u čemu je dosad bilo 268 sudionika. Zajedno s projektom Migrant Talent Garden pripremili su online radionice za ukrajinske poduzetnike, koju je pogledalo više od 200 ukrajinskih izbjeglica.

Zajedno s partnerima provode online treninge iz financijske edukacije, upravljanja i vodstva za poduzetnike. Za 10 ukrajinskih tinejdžera osiguran je besplatan dvotjedni Youth Business Camp Adria, a s nevladinom organizacijom Female Algorithm iz Slovačke, provedena je ovog proljeća online digitalna škola za ukrajinske izbjeglice, u čemu je sudjelovalo više od 300 polaznica iz Hrvatske. Također, 260 izbjeglica dobilo je priliku studirati hrvatski jezik zajedno sa Zakladom Solidarna i Zakladom Madre.

- Također smo surađivali s Veleposlanstvom Velike Britanije u Hrvatskoj i proveli marketinško istraživanje troškova podučavanja engleskog jezika u Velikoj Britaniji, Hrvatskoj i Ukrajini. Do danas imamo kontakte s 15 škola koje podučavaju engleski i identificirali smo pet najboljih u svakoj od zemalja. Planiramo nastaviti ovu vrstu aktivnosti i pronaći donatora za realizaciju ovog projekta - zaključila je Natalya Hryshenko.

24. travanj 2024 07:55