Aktualno
StoryEditor

Anušić najavio nastavak izgradnje 5C koridora u punom profilu autoceste

26. Travanj 2018.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić (HDZ) izvijestio je u četvrtak kako je dogovoren nastavak izgradnje hrvatskog dijela međunarodnog prometnog 5C koridora, dionice od Osijeka do Belog Manastira, i to u punom profilu autoceste.

Odgovarajući na vijećnička pitanja tijekom sjednice Županijske skupštine, Anušić je kazao kako je prije 20-tak, na sastanku s premijerom Andrejom Plenkovićem, ministrima prometa, financija te predstavnicima Hrvatskih autocesta (HAC) dogovoren nastavak izgradnje koridora, odnosno te dionice duge 24,5 kilometara, čija se vrijednost procjenjuje na 696 milijuna kuna.

>>>Paraliza županije: Ukidanje 72 autobusne linije ogledalo su stanja u Slavoniji i Baranji

Kazao je kako je projektna dokumentacija za tu dionicu završena te slijedi odabir izvođača radova. Izgradnja će se financirati iz državnog proračuna, a rok završetka je dvije godine, rekao je.

Očekuje se da će mađarska strana u tome roku završiti svoju dionicu 5C koridora i doći do granice s Hrvatskom. Bitno je da će se 5C koridor nastaviti graditi u punom profilu auto-ceste jer, istaknuo je, u vrijeme Vlade premijera Zorana Milanovića (SDP) taj je koridor bio ne samo preprojektiran u brzu cestu, već  i "maknut" kao nešto što ne treba graditi.

>>>Plenković: Vlada konkretno, operativno dokazuje da joj je Slavonija prioritet

Dodao je kako za dionicu od Belog Manastira do granice s Mađarskom u duljini od pet kilometara  još nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi i nije završena projektna dokumentacija, pa se očekuje da bi ta dionica trebala biti završena 2021. ili 2022. godine.

Skupština je prihvatila prijedlog odluke o utvrđivanju Dana nacionalnih manjina Osječko-baranjske županije, koji će se obilježavati svake godine zadnje subote u svibnju.

>>>Inicijativa za veća prava manjina prikupila 1,2 milijuna potpisa širom Europe

Predsjednik Savjeta za nacionalne manjine dožupan Goran Ivanović (HDZ) podsjetio je da Županija ima 22 nacionalne manjine, ocijenivši kako bi utvrđivanje ovoga dana, koji bi okupio sve nacionalne manjine na ovom prostoru, bila dobra odluka, koja bi ljestvicu tolerancije podigla na višu razinu. Želimo biti prva županija u Hrvatskoj koja će imati svoj dan nacionalnih manjina i smatramo da to može biti primjer i drugima, poručio je Ivanović obrazlažići prijedlog.

26. travanj 2024 15:57