Aktualno
StoryEditor

Anušić o novoj indeksaciji: Prihodi iz središnje ‘bit će vraćeni u regionalnu kasu‘

08. Prosinac 2017.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić podsjetio je u četvrtak u Šibeniku da će od 1. siječnja 2018. stupiti nova indeksacija za područja manje razvijena od prosjeka države pa će općine i gradovi u kojima je manji indeks razvijenosti u odnosu prema prosjeku imati veće prihode, a prihodi iz središnje "bit će vraćeni u regionalnu kasu".

Župan Anušić (HDZ) bio je u Šibeniku na sastanku premijera Andreja Plenkovića sa županima, gradonačelnicima i načelnicima općina.

>>>Plenković: Dali smo detaljan smjer za smanjivanje nejednakosti u Hrvatskoj

Po njegovim riječima, nova indeksacija znači da će "sve općine i gradovi na području Osječko-baranjske županije imati povećanje prihoda".

Na pitanje je li na današnjem sastanku s premijerom Plenkovićem razgovarao o porezu na nekretnine Anušić je odgovorio kako nije bilo govora o tome.

>>>Žalac: Uskoro će preko pola Hrvatske imati status potpomognutog područja

Po njegovim riječima, sastanci premijera Plenkovića sa županima, gradonačelnicima i načelnicima općina "potpuno su novi pristup Vlade" prema županijama, gradovima i općinama u konkretizaciji problema i načina njihova rješavanja.

Projekt ‘Slavonija‘

U vezi s Projektom "Slavonija" Anušić je podsjetio kako su na prošlotjednoj sjednici Vlade u Osijeku odobrene dvije milijarde kuna za Osječko-baranjsku županije te za ostale slavonske županije.

"Nadam se da će Projekt ‘Slavonija‘ pokazati rezultate u sljedećem razdoblju - za godinu, godinu i pol ili dvije, a to je rast gospodarstva i demografski oporavak", istaknuo je.

Na pitanje kako komentira rezultat istraživanja "Jutarnjeg lista" po kojemu korupcija i prirezi rastu ondje gdje su lokalni dužnosnici duže na vlasti, Anušić je odgovorio da se osobe koje su duže na vlasti opuste i uvode veće prireze.

>>>Čak 67 posto Hrvata ne bi prijavilo korupciju zbog straha za osobnu sigurnost

"Što se tiče korupcije, kod osoba koje ju žele provoditi korupcija nastupa prvog dana mandata, tako da to ne bih povezivao s dužinom na vlasti", rekao je Anušić te podsjetio da svake četiri godine imamo izbore na kojima birači mogu mijenjati ono što ne valja.

Predsjednik Zajednice županija Goran Pauk izjavio je kako je zadovoljan današnjim sastankom premijera s predstavnicima lokalne samouprave.

"Ovakvi sastanci daju Vadi i svima nama jasniji uvid u sve probleme s kojima se suočavamo želeći što ravnomjerniji regionalni i ukupni razvoj Republike Hrvatske", zaključio je Pauk.

26. travanj 2024 23:39