Aktualno
StoryEditor

Arbitraža: Sastanak Plenkovića i Cerara potvrdio ‘status quo‘, najavljen nastavak dijaloga

12. Srpanj 2017.

Hrvatski i slovenski premijer Andrej Plenković i Miro Cerar potvrdili su u srijedu različite pozicije oko granične arbitraže, ali su istaknuli da će se unatoč tome nastaviti dijalog između dviju susjednih zemalja.

Sastanak dvojice čelnika u Ljubljani bio je prvi nakon objave arbitražne presude koju Slovenija smatra obvezujućom, ali ne i Hrvatska jer je izašla iz arbitražnog procesa koji drži kompromitiranim.

>>> Slovenija poslala diplomatsku notu kojom poziva Hrvatsku na implementaciju arbitražne presude

"Želimo u rujnu na idućem našem susretu sastaviti katalog svih otvorenih pitanja", kazao je Plenković nakon dvosatnog sastanka s Cerarom u Ljubljani.

Radi se o dugogodišnjim nerješenim sporovima još iz vremena raspada bivše Jugoslavije, uključujući i određivanje granice.

"Unatoč želji Slovenije da se presuda arbitara implementira, presuda se smatra neobvezujućom za hrvatsku stranu koja je arbitražni sporazum potpsala 2009. u dobroj vjeri, ali je morala iz njega izaći zbog postupaka slovenske strane, pa su taj postupak i sama presuda nepovratno kompromitirani", naglasio je Plenković na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Dodao je da bi se u dijalogu moglo pokušati naći bilateralno rješenje koje odgovara jednoj i drugoj strani.

"Želimo u prvi plan staviti ono što nas povezuje", kazao je hrvatski premijer, istaknuvši dobru gospodarsku i političku suradnju dviju članica Europske nije i NATO-a.

Cerar kaže da Slovenija i dalje ostaje na jasnoj poziciji da je arbitražna presuda obvezujuća za obje strane i da postupak arbitraže nije bio kompromitiran jer su takav zaključak donijeli sami arbitri. Također je istaknuo da je presudu i njezinu provedbu podržala Europska komisija.

>>> Pejčinović Burić: Arbitražna odluka ne smije opterećivati suradnju Hrvatske i Slovenije

Slovenski premijer očekuje da Hrvatska, dok dvije zemlje vode dijalog, prizna nadležnost Slovenije na područjima koja su joj arbitražnom presudom pripala kako bi se izbjegle napetosti i incidenti.

Ocijenio je da današnjim sastankom mogu biti zadovoljne obje strane jer će se dijalog među njima nastaviti, ali smatra da bi provedba presude stvorila novo pozitivno ozračje između Ljubljane i Zagreba i ukazala na poštovanje vladavine prava i međnarodnih arbitraža.

"To nije samo pitanje odnosa dviju država nego i pitanje vladavine prava i međunarodnih ugovora", kazao je slovenski premijer.

Cerar je kazao da je arbitražna presuda bila u središtu razgovora s hrvatskim premijerom, dok prema Plenkovićevim riječima nije bilo govora o sadržaju presude niti implementaciji koju želi Slovenija.

>>> Plenković i Cerar ‘dogovorili impasse’, sastanak u Ljubljani 12. srpnja

Hrvatski sabor je krajem srpnja 2015. donio odluku o povlačenju iz arbitražnog sporazuma koji su dvije zemlje potpisale 2009., a Sloveniji predložio da počnu pregovori o alternativnom rješavanju spora.

Zagreb je tada ocijenio da je arbitražni proces nepovratno kompromitiran nakon što je otkriveno da su se slovenski predstavnik u arbitražnom sudu Jernej Sekolec i djelatnica slovenskog ministarstva vanjskih poslova Simona Drenik dogovarali o iznošenju slovenskih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudaca. I Sekolec i Drenik nakon toga su odstupili.

Službeni Zagreb inzistira da je arbitražni proces stvar prošlosti jer je kontaminiran i da je potrebno dogovor o granici tražiti u novom okviru, no Ljubljana presudu drži obvezujućom za obje strane.

Cerar je uvjeren da će presudu Zagreb postupno prihvatiti, a Plenković ustraje da nema nikakvog mehanizma bilo kojeg aktera u međunarodnoj zajednici koji može Hrvatskoj nametnuti provedbu presude u procesu u kojem više nije stranka.

27. travanj 2024 02:31