Aktualno
StoryEditor

Bakir Izetbegović: Opravdano smo zauzeli ‘tvrđi‘ stav prema Pelješkom mostu

20. Listopad 2017.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je u petak kako je opravdano zauzeo "tvrđe" stajalište u odnosu na gradnju Pelješkog mosta ističući kako vjeruje da će takav pristup dati rezultat u konačnoj zaštiti onoga što on smatra državnim interesom BiH.

"BiH je ovoga puta malo tvrđe stala kada je u pitanju gradnja Pelješkog mosta i mislim da će se to pokazati ispravnim", kazao je Izetbegović novinarima u Sarajevu.

>>> Bakir Izetbegović: Pelješki most ruši suverenitet BiH

Pojasnio je kako pod tim misli da je konačno vrijeme da svi poštuju BiH. U zadnjih nekoliko mjeseci Izetbegović i nekolicina bošnjačkih dužnosnika kao i njegova bošnjačka stranka SDA nastojali su problematizirati gradnju Pelješkog mosta govoreći kako ga se ne smije graditi dok Hrvatska i BiH ne riješe granična pitanja, dok hrvatski i srpski dužnosnici nisu imali primjedbi na ovaj veliki hrvatski projekt.

"Mislim da se nitko neće usuditi napraviti veliki problem u ovom dijelu Europe i da se nitko neće usuditi zaustaviti izbore i bojkotirati rad države i parlamenta. Nikada neće krenuti u tom opasnom smjeru", kazao je Izetbegović.

On je to izjavio komentirajući oštre osude koje su uslijedile nakon njegove tvrdnje izrečene u četvrtak da je Alija Izetbegović "ostavio u amanet" BiH turskom predsjedniku Recepy Tayyipu Erdoganu.

Izetbegović je najprije ustvrdio kako je rječ o "cjepidlačenju" i još jednoj harangi protiv Bošnjaka.

Pokušao je to ilustrirati opisom po kojemu se sve što kažu bošnjački dužnosnici poput dlake čupa pincetom "pa se onda dlaka cijepa na četiri djela".

>>> Dodik: Hrvatska ima pravo na Pelješki most

Protumačio je svoju izjavu konstatacijom kako je Alija Izetbegović od Erdogana zapravo tražio samo da ne zaboravi na BiH s obzirom na to koliko je Turska ranije pomogla a sve je doveo u istu ravan s odnosom kojega prema BiH imaju Hrvatska i Srbija.

"Pogledajte na kakav način taj ‘amanet‘ obnašaju Srbija i Hrvatska. Koliko često političari (iz BiH) idu u Zagreb i Beograd. Pogledajte kako se Zagreb odnosi", kazao je Izetbegović.

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić ranije tijekom dana je kazao kako ne može vjerovati da je Izetbegović govorio o Erdoganu kao o skrbniku BiH.

"Mislim da je to potpuno pogrešno i samo pokazuje da u dijelu bošnjačke elite, prije svega u SDA, postoji uvjerenje da je BiH njihova. Ako je BiH njihova onda je imaju pravo dati Erdoganu a ako u to vjeruju onda daju argumente svima koji se protiv takve BiH bore", kazao je Ivanić za televiziju N1.

26. travanj 2024 22:26