12. svibanj 2019.

Banke: Nema straha da će bankari morati vraćati bonuse

Poslovna 2018. bila je prilično dobra za banke u Hrvatskoj, pa su i iznosi bonusa koji se ove godine isplaćuju u skladu s tim. Iako je HNB propisao da se bankarski bonusi trebaju vratiti naruši li se znatnije uspješnost banaka, takve opasnosti zasad nema na vidiku.

Prema posljednjim dostupnim informacijama, najviše razloga za veselje imaju menadžeri Zagrebačke banke, koja je ostvarila 2,11 milijardi kuna dobiti prije oporezivanja, što je dvostruko više nego godinu prije. Stoga su čelni ljudi Zabe dobili, kako piše na Zagrebačkoj burzi, izdašne nagrade za rad u prošloj godini i to u dionicama. Primjerice, predsjednik Uprave Miljenko Živaljić dobio 1,4 milijuna kuna vrijedne dionice, a član Uprave Claudio Cesario 850 tisuća kuna u dionicama.

Osim članova Uprave, dionice su dobili i, primjerice, direktor investicijskog bankarstva (435 tisuća kuna vrijedne dionice), direktorica Agilne transformacije (190 tisuća kuna vrijedne dionice), direktorica kartičnog poslovanja i tako dalje.

No, osim dionica ove godine, predsjednik Uprave dobit će i bonus od 2,8 milijuna kuna bruto, kao nagradu za uspješno poslovanje u 2018. godini. Taj je bonus dobio jer je premašio očekivanja poslovanja, stoji u odluci s prošlogodišnje glavne skupštine.

Istodobno, prema javno objavljenim podacima ukupno 68 zaposlenika grupe Zaba (od čega njih 44 iz banke) za 2018. godinu dobilo je ukupno 95,7 milijuna kuna bonusa.

Kolike su bonuse svojim zaposlenicima i članovima uprave isplatile ostale banke pročitajte u novom broju digitalnog i tiskanog Lidera.