Aktualno Poslovna scena Preporučeno

Gdje su bivši bankari: Luković u think-tanku, Radaković u turizmu, Ferstl ostao u regiji…

Željko Rohatinski i Franjo Luković još se susreću – ne više kao guverner HNB-a i predsjednik Uprave Zabe, nego kao stari prijatelji
Tin Bašić

Ljudi koji su godinama, čak i desetljećima, bili na čelu najvećih hrvatskih banaka nakon odlaska u mirovinu u načelu se posvećuju poslovima u kojima više ne osjećaju pritisak zbog upravljanja tuđim novcem. A među onima koji su i dalje radno aktivni najmanje ih je u bankarstvu.

Petar Radaković, najdugovječniji predsjednik uprave neke banke u novijoj hrvatskoj povijesti, nakon trideset godina upravljanja bankom, 2015. otišao je u mirovinu. Međutim, ne sjedi kod kuće na kauču i ne gleda TV niti vrijeme krati odlaskom na plac. Saznajte u nastavku što radi on i njegovi kolege, bivši poznati bankari Božo Prka, Franjo Luković, Petar RAdaković, Anton Kovačev, Constantin Cesnovar i Markus Ferstl.

Božo Prka

Božo Prka

Božo Prka dvadeset je godina bio predsjednik Uprave Privredne banke Zagreb. Na čelo banke zasjeo je davne 1998., prije toga bio je ministar financija. Nakon odlaska iz PBZ-a u veljači prošle godine sa šezdeset navršenih godina života, a otišao je na vlastiti zahtjev, što je obrazložio osobnim razlozima, šuškalo se da će se uključiti u utrku za novog guvernera Hrvatske narodne banke. Koliko je poznato, danas je aktivan još samo kao predsjednik Nadzornog odbora podružnice Intese Sanpaolo u Albaniji.

Franjo Luković, Foto: Ratko Mavar/Lider

Franjo Luković zna odgovor na pitanje ‘Gdje si bio ’91.?’ – postao je predsjednik Uprave Zagrebačke banke, s čijeg je čela otišao u veljači 2015. Godinu dana prije odlaska u mirovinu uložio je 3,2 milijuna kuna u bjelovarsku visokotehnološku tvrtku Data Link, koja razvija inovativnu tehnologiju proizvodnje LED rasvjete i tako postao njezin suvlasnik. Nakon odlaska iz banke s dugogodišnjim je novinarom Željkom Ivankovićem osnovao tvrtku Polazišta i perspektive, odnosno svojevrsni trust mozgova.

Petar Radaković

Petar Radaković

Petar Radaković, dugogodišnji čelni čovjek Erste banke u mirovinu je otišao 2015. Na čelnoj poziciji Erstea bio je od 2003., no dužnost predsjednika Uprave obavljao je u kontinuitetu još od 1985. Do 2000. bio je na čelu Bjelovarske banke, a onda je nakon fuzije te banke s Trgovačkom i Čakovečkom bankom preuzeo upravljanje novonastalom Erste bankom, koja se 2003. spaja s Riječkom bankom. Po tome je najdugovječniji predsjednik uprave neke banke u Hrvatskoj. U mirovini se posvetio poljoprivredi i turzmu. U Bjelovaru ima imanje na kojem se bavi ekološkom poljoprivredom, a u Novom Vinodolskom vlasnik je hotela Lišanj.

Anton Kovačev

Anton Kovačev

Anton Kovačev je, prije svega, poznat po tome što je dvadeset godina bio predsjednik Uprave HBOR-a. Preživio je mnoge političke promjene. Iz HBOR-a je otišao 2014. Godinu poslije postao je šef Ureda Europske investicijske banke (EIB) u Zagrebu. Uz bankarske poslove Kovačev je i (su)vlasnik nekoliko tvrtki. Jedini je osnivač tvrtke Berislavić, koja ne radi, i suosnivač tvrtke Biranj, koja je 2017. ‘proradila’ i imala prihod od 4,5 milijuna kuna. No Kovačev kaže da nema nikakvu operativnu ulogu u njoj.

Constantin Cesnovar

Constantin Cesnovar

Constantin Cesnovar, nekadašnji direktor Riznice Hypo Alpe-Adria banke na čelo Štedbanke došao je početkom 2015. Nakon što je banka otišla u likvidaciju, osnovao je tvrtku CF Capital Advisors, koja se bavi savjetovanjem u transakcijama takozvanih loših kredita (NPL). Intenzivno radi s međunarodnim klijentima, pogotovo iz Austrije, Njemačke i Engleske. Također je aktivan u turizmu, gdje savjetuje partnere o financiranju projekata. To mu, kaže, daje mogućnost komunikacije s mnogim subjektima u turizmu.

Markus Ferstl

Markus Ferstl

Markus Ferstl na čelnoj poziciji Hypo Alpe-Adria banke bio je od početka 2008. do travnja 2014. Godinu poslije otvorio je dvije tvrtke – GFM Real Estate & Consulting te Ferstl Consulting. U isto vrijeme bankarsku je karijeru nastavio u Beogradu, gdje je postao predsjednik Uprave podružnice ruske VTB banke. Prema podacima s njegova profila na LinkedInu, Ferstl je potkraj prošle godine iz Beograda otišao u Moskvu i postao izvršni direktor VTB banke, drugog po veličini suvlasnika novog Agrokora.

Detaljnije o bivšim velikim bankarima čitajte u novom broju digitalnog i tiskanog Lidera koji vas čeka na kioscima Tiska i iNovina.

Komentari