Aktualno
StoryEditor

Barcelonin eksperiment u radikalnoj demokraciji - specifične potrebe stanovnika gradova

08. Kolovoz 2018.

Barcelona je srce novog globalnog političkog fenomena poznatog kao "municipalizam" čiji aktivisti ruše granice tradicionalnih stranačkih politika i propituju današnju institucionalnu politiku, čime su sami "municipalisti" van stranačkog i rječnika institucionalne politike.

Jedna od "municipalistica" je i Ada Colau, gradonačelnica Barcelone, žena koja svoje korijene ima u pokretu Indignados, usmjerenog protiv tadašnjih španjolskih mjere štednja, svojevrsnom prethodniku pokreta Occupy Wall Street, piše New Yorker.

Ovim je aktivistima ulazak u institucionalnu politiku bilo nešto poput posljednje mjere - "sve smo pokušali. Probali smo s građanskim neposluhom. Pokušali smo pregovarati s bankama. Ništa nije upalilo. Moramo ući u institucije kako bismo promijenili način kreiranja politika", objašnjava Gala Pin, bivša aktivistica, članica anarhističkog kolektiva i aktivistica protiv deložacija.

>>>Kako riješiti problem masovnog turizma?

Colau je bila najpoznatija po svom aktivizmu za ljude iseljene nakon nekretninskog buma u Barceloni i krize 2008. godine, slično kao Marta Cruells, feministička politička znanstvenica i profesorica, čime su one tipične predstavnice municipalista čije redove najčešće popunjavaju akademici, umjetnici i novinari.

Agenda municipalista je svjesno široka - bazirana je na zajedničkim ciljevima, a ne na razlikama, i ima praktične implikacije. Municipalizam se niti ne pokušava razlkovati od ostalih političkih stranaka, dijelom i zato što i nije stranka. Municipalistički program fokusiran je na specifičnim potrebama stanovnika gradova i specifičnim programima koji se bave tim potrebama, a riječ je ne o strankama nego pokretima koji mijenjaju društvo "odozdo".

U Barceloni je dobar dio programa fokusiran na regulitanje turističke industrije kako bi se poboljšao život lokalnog stanovništva, ali i kako bi se obnovilo posebni karakter grada koji je i privukao te iste turiste.

>>>Anarhisti zbog masovnog turizma prijete novim napadima u Barceloni

Prošli su se vikend aktivisti municipalisti iz Sjeverne Amerike, Europe i Afrike sastali u New Yorku na trećem samitu Fearless Cities., a sljedeći je samit 22. i 23. rujna u Bruxellesu.

 

 

26. travanj 2024 14:26