22. veljača 2018.

Bernardić: SDP idući tjedan predstavlja plan za izlazak Agrokora iz krize

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić najavio je u četvrtak da će idućeg tjedna predstaviti plan za izlazak Agrokora iz krize, a na pitanje hoće li podržati zahtjev za opozivom Vlade zbog slučaja Agrokor, što je najavio Most, rekao je da je SDP-ov stav isti kao i prije tri mjeseca - ova Vlada mora otići.

"Za nas je stav isti kao i prije tri mjeseca - ova vlada mora otići, Plenković mora otići i to smo rekli prije tri mjeseca, a SDP će sasvim sigurno ponuditi svoj model rješenja izlaska iz krize“, rekao je Bernardić na upit hoće li podržati zahtjev Mosta i još nekih stranaka za izglasavanje nepovjerenja.

>>> Fižulić: Potraga za novim povjerenikom blamaža je Banskih dvora

"Prije tri mjeseca govorili smo oko savjetnika u Agrokoru, prije tri mjeseca upozoravao sam na 141 savjetnika kojima će se isplatiti pola milijarde kuna, pola milijarde kuna iz iste blagajne iz koje se isplaćuju plaće za radnike u Agrokoru, koji rade za minimalnu plaću“, kazao je.

SDP-ovo stajalište je jasno. Prvi je uvjet da Martina Dalić ode, ali predstavit ćemo plan izlaska iz krize Agrokora sljedeći tjedan, ponovio je Bernardić.

Upitan hoće li premijer Andrej Plenković do idućeg tjedna pronaći novog povjerenika, Bernardić je rekao kako on Plenkoviću više ništa ne vjeruje, kao ni njegovom povjereniku Ramljaku.

Na pitanje bi li Zvonimir Mršić, kao član SDP-a, imao njegov blagoslov za preuzimanje mjesta povjerenika, odgovorio je kako je cijeli proces duboko kontaminiran. "Vjerovnici trebaju gledati u povjerenika Ramljaka koji ima faraonske ovlasti i vjerovati mu da će on provesti nagodbu, a znaju da je on namirio sebe i svoje, a trebao bi od njih tražiti da otpišu 80 posto", kazao je predsjednik SDP-a.

>>>Što slijedi nakon Ramljakove ostavke?

SDP ima najozbiljniji demografski dokument

Ima li SDP konkretan prijedlog za rješavanje demografskih problema Hrvatske, zanimalo je novinare, na što je Bernardić ustvrdio da je SDP-ov plan za mlade najozbiljniji demografski dokument, zapravo prvi takav dokument u Hrvatskoj.

>>> Miodrag Šajatović: Zašto Strmotina ostavka ima dalekosežnije posljedice od Ramljakove

"U zadnja dva mjeseca obišao sam Hrvatsku razgovarajući s mladim ljudima, detektirali smo probleme, nudimo rješenja i izašli smo s prvim konkretnim prijedlogom demografske obnove Hrvatske", rekao je Bernardić.

SDP predlaže 20 mjera koje imaju za cilj osigurati ljudima, posebice mladima, sigurno zaposlenje, sigurnost njihovim obiteljima i omogućavanje da što lakše dođu do krova nad glavom.

>>> Vrdoljak: Najveća odgovornost je na Dalić

Predlažu oslobađanje mladih do 35 godina plaćanja doprinosa, sufinanciranje najma za mlade obitelji, izgradnju stanova za najam, dodjelu poljoprivrednog zemljišta mladim obiteljima u ruralnim krajevima i vraćanje poticajne stambene štednje.

Bernardić je novinarima odgovarao na pitanja ispred Općinskog građanskog suda, gdje je održano pripremno ročište u povodu Ramljakove tužbe protiv Bernardića zbog izjave u kojoj ga je označio kao člana ortačke skupine koja ima za cilj izvlačenje novca iz Agrokora u korist lešinarskog fonda.