Aktualno
StoryEditor

Bilance: HT ima ‘keša‘ koliko i četiri obvezna mirovinska fonda zajedno

17. Ožujak 2019.

Četrnaest vodećih tvrtki na Zagrebačkoj burzi na svojim računima ukupno ima impresivne 7,4 milijarde kuna gotovine. U količini gotovog novca lani je najviše skočio Adris, za čak 431,5 milijuna kuna 

Najveće i najatraktivnije kompanije čije su dionice izlistane na Zagrebačkoj burzi plivaju u ‘kešu‘. Četrnaest analiziranih kompanija na kraju prošle godine u bankama i u svojim blagajnama imalo je impresivne 7,4 milijarde kuna gotovine! A to je za čak 248 milijuna kuna više nego u isto vrijeme godinu prije. Lider je analizirao bilance deset kompanija (nerevidirana konsolidirana izvješća) čije su dionice u sastavu indeksa Crobex 10 i dodao još četiri (Inu, Janaf, Plavu lagunu te Maistru) koje su među najvećima na burzi.

Najveći je ‘plivač‘ u gotovini Hrvatski Telekom. U konsolidiranom izvješću stoji kako je na kraju prošle godine imao impresivnih 3,17 milijardi kuna gotovine, ali to je, ipak, za 15,4 milijuna manje nego godinu prije. Iako je već odavno poznato da HT, na čijem je čelu i dalje Davor Tomašković, ima prilično zavidnu količinu ‘keša‘, zanimljivo je to da cijela ta grupacija u kojoj je uz HT još šest tvrtki ima gotovine koliko i najveći institucionalni investitori u Hrvatskoj – obvezni mirovinski fondovi. Naime, ako se promatra struktura ulaganja OMF-ova na posljednji dan prosinca, vidi se da su mirovinci imali 3,31 milijardu kuna novca na računima.

Spustimo li lopticu malo niže i promatramo li pojedinačno HT (dioničko društvo) i svaki obvezni mirovinski fond, dobijemo uistinu zanimljiv zaključak: HT je imao više gotovine u bilanci od bilo kojega pojedinačnog obveznog mirovinskog fonda. Štoviše, imao je više nego dvostruko od AZ-ovih fondova (kategorije A, B i C, koji su na kraju godine imali 1,29 milijardi kuna gotovine) te RBA-ovih (kategorije A, B i C, koji su na kraju godine imali 1,13 milijardi kuna).

Uz grupaciju HT-a još je deset grupacija imalo više od stotinu milijuna kuna u gotovini. Tako je na drugome mjestu Arena Hospitality Group s 802 milijuna kuna, slijedi ‘konsolidirani‘ Adris sa 633 milijuna, Končar EI grupa sa 616,6 milijuna, Janaf s 441,5 milijuna kuna, Ina s 422 milijuna kuna i tako dalje.

U količini gotovine u bilanci lani je najviše skočio Adris, čak 431,5 milijuna kuna, a najveći pad, od 151 milijun kuna, zabilježila je Podravka. Na kraju prošle godine koprivnička je kompanija imala 211 milijuna kuna gotovine. 

26. travanj 2024 04:39