Aktualno
StoryEditor

Bivši radnici Hotela Marjan: Nisu isplaćene neto plaće i doprinosi u iznosu od 3 milijuna eura

12. Travanj 2018.

Dvadesetak bivših radnika Hotela Marjan u četvrtak su ponovno negodovali zbog tromosti sustava i neisplate plaća i doprinosa pred zgradom Trgovačkog suda u Splitu gdje su dosad već prosvjedovali u nekoliko navrata.

Posebno su upozorili na to da im još uvijek nisu isplaćene neto plaće i doprinosi u iznosu od tri milijuna eura, a tvrde i da su lažne hipoteke na imovinu hotela od 50 milijuna eura te da je, prema procjenama, izgubljena vrijednost od zatvaranja hotela do danas oko 70 milijuna eura.

>>>Adria Resorts: Adrisova tvrtka otkupila još jednu hipoteku nad Marjanom

Radnici su naglasili kako podržavaju kvalitetno ulaganje u "Marjan", umjesto prodaje hotela na atraktivnoj gradskoj lokaciji, Zapadnoj obali, za svega 300 eura po metru četvornom. Bivši zaposlenik Adriatic d.d. u stečaju i predstavnik radnika Hotela Marjan Ante Ledenko ustvrdio je kako se pokušava umanjiti vrijednost hotelskih ‘kvadrata‘ te naglasio da se tome radnici oštro suprostavljaju jer, u tom slučaju, neće moći namiriti svoja potraživanja.

Ledenko je naglasio da su posljednjih mjesec dana, u razgovorima sa stručnjacima, doznali kako postoji dobra volja kvalitetnih ulagača da se podmire obveze prema radnicima i izvođačima radova.

>>>‘Zašto službena Hrvatska šuti’: Radnici bivšeg hotela Marjan traže izuzeće Trgovačkog suda

Dug prema 70 radnika iznosi tri milijuna eura, plus doprinosi koji nisu uplaćeni više od četiri godine. Ukoliko se bude kvalitetno ulagalo u hotel, moći ćemo se namiriti. Na sudu smo zatražili prodaju dijela hotela, no, naš status predmeta je ‘ni na nebu ni na zemlji‘. Razlog tomu su ogromni pritisci na taj sud, rekao je Ledenko.

Buzov: Hipoteke nisu lažne

Predsjednica Trgovačkog suda Franka Buzov izjavila je kako su radnici prodali svoja potraživanja "Adria Resortsu" te da trenutno i formalno postoje samo tri radnika "Adria Resortsa" u stečajnom postupku, kao vjerovnici prvog višeg isplatnog reda. Na tvrdnje o lažnim hipotekama koje su spomenuli radnici, Buzov je odgovorila da su hipoteke upisane u zemljišne knjige i nisu lažne te da su pred Trgovačkim sudom podnesene tužbe radi pobijanja tih hipoteka.

- Činjenica je da je stečajni sudac odobrio podnošenje takvih tužbi, ali da je drugostupanjski sud ukinuo takvu odluku. Na sudu trenutno egzistiraju takve tužbe za koje ne postoji suglasnost stečajnog suca. Početkom ove godine na Općinskom sudu u Splitu obustavljen je postupak prodaje nekretnina Hotela Marjan i sada slijedi prodaja u stečajnom postupku, izvijestila je Buzov te dodala da cijena za sada pred Trgovačkim sudom nije utvrđena, da će se prethodno provesti vještačenje i po toj cijeni obaviti prodaja.

>>>Adris grupa otkupila potraživanja osigurana hipotekama na splitskom hotelu Marjan

Hotel Marjan obnovio je bivši splitski gradonačelnik Željko Kerum, a nalazi se na atraktivnoj gradskoj lokaciji, na Zapadnoj obali. Stečajni postupak nad njegovom tvrtkom "Adriatic", u čijem je vlasništvu bio "Marjan", pokrenut je sredinom 2015. Postupak je pokrenulo 13 radnika tvrtke "Adriatic" zbog 34 neisplaćene plaće i otpremnina.

Adris grupa, tj njezina turistička tvrtka "Adria Resorts" otkupila je tražbine za apartmanski aneks "Marjana", točnije petinu ukupne površine hotela, a osim za taj dio, koji se sastoji od 58 soba, "Adria Resorts" preuzeo je i tražbine djelatnika hotela. Proteklih godina radnici su nekoliko puta prosvjedovali pred "Marjanom" i Trgovačkim sudom, gdje su upozoravali na mogućnost obezvrjeđivanja hotela, tražili da se u proces stečajnog postupka uključi Državno odvjetništvo i Uskok, te da Ministarstvo pravosuđa provede izvanredni nadzor Trgovačkog suda u Splitu.

26. travanj 2024 22:38