18. svibanj 2019.

Biznis i modne revije: Tko su najuspješniji akteri hrvatske modne scene

piše: Dubravka Tomeković Aralica 

U produkciju tjednoga modnog događaja treba uložiti dvjestotinjak tisuća eura, što je iznos zbog kojeg su od tog posla odustali organizatori Cro A Portera i Fashion Weeka. Dizajnerima je preostalo izabrati između Fashion HR-a i organizacije samostalnih revija, što si mogu priuštiti samo najuspješniji među njima.

Akteri ove priče o domaćoj modnoj sceni posljednjih dana mjeseca travnja sa zebnjom su očekivali telefonski poziv svoga knjigovođe. No svakomu od njih taj poziv izmamio je osmijeh zadovoljstva jer u hranidbenom lancu koji povezuje modne dizajnere, agenciju za modele i organizatore modnih revija – svi se mogu pohvaliti rastom poslovnih prihoda u 2018.

Direktor manifestacije Fashion HR Vinko Filipić, dizajnerice Ksenija Vrbanić i Aleksandra Dojčinović, modna agentica Tihana Harapin Zalepugin, dizajnerski dvojci Ivan Tandarić Aleksandar Šekuljica te Jurica i Marija Pirić sami vode svoja mala poduzeća, na modnom tržištu opstali su dulje od petnaest godina, od mode žive dobro, imaju vlastite prodavaonice i web-trgovine, organiziraju modne revije i pokreću nove biznise. Oni žive svoj modni san.

Privid razvoja scene

Međutim, većina domaćih dizajnera na tržištu jedva preživljava i zabljesne samo dva puta na godinu na modnim revijama u sklopu FHR-a i Zagreb Fashion Destinationa te Monture u Splitu, na kojima se u nekoliko dana predstavi ukupno tridesetak modnih imena. Za malu zemlju poput Hrvatske – mnogo. Kad se u proljeće zaredaju modne manifestacije, učini se da scena puca od navale modne kreativnosti.

No stvarnost je drukčija, tvrdi Vinko Filipić, osnivač i direktor Fashion HR-a.

– Hrvatska je modna scena u srži medijska. Većina dizajnera na njoj živi zahvaljujući medijima, a samo mali dio radi komercijalno ozbiljan posao. Jedno smo vrijeme imali tri modna događaja: Cro A Porter Viktora Drage, Fashion Week Suzi Josipović i moj Fashion HR. Stalno se nešto događalo i u percepciji građana stvorio se balon, privid da se scena razvija. A onda je FHR ostao sâm. Koliko god to kratkoročno bilo dobro za moj projekt jer su svi dizajneri mogli doći samo k meni, dugoročno je loše. Zato želim da se pojave neki novi drage i filipići i neki novi dizajneri koji će donijeti novu energiju i nov entuzijazam – govori on.

Filipić će iduće godine proslaviti trideseto izdanje FHR-a, koji se održava sezonski, dva puta u godini.

– Uprihodili smo više od petnaest milijuna kuna, a to je rast od dvadeset posto u odnosu na 2017. Novi projekt Noelle, kolekcija kistova i drugih dodataka za šminkanje, mogao bi nam donijeti stopostotni rast u ovoj godini – otkriva Filipić.

Svjetske modne revije

Da je ključ uspjeha u izvozu, rano je otkrila Ksenija Vrbanić, najuspješnija među dizajnerima. Dinamična dizajnerica i poduzetnica manji dio asortimana proda u Hrvatskoj. Bez velike pompe i oslanjanja na zvučna estradna i sportska imena Xenia Design, koji je lani imao 33 milijuna kuna prihoda, predstavlja se na modnim sajmovima u Parizu, Düsseldorffu, Moskvi, New Yorku i Las Vegasu, odjeću prodaje u tristo prodavaonica diljem svijeta i posljednjih mjeseci osobito je fokusiran na tržište Kanade, Skandinavije, Australije te Italije.

[caption id="attachment_385574" align="aligncenter" width="750"] Ksenija Vrbanić, Foto: Dražen Lapić/Lider[/caption]

Posljednjih sezona Vrbanić uopće nije sudjelovala na domaćim tjednima mode u Zagrebu ili Splitu jer, kaže, ne stigne zbog svojih inozemnih aktivnosti, no smatra da bi Xenia Design u Hrvatskoj trebao održati barem dvije revije na godinu.

Modne revije u vlastitom aranžmanu

Toliko ih je posljednje tri godine održavala Aleksandra Dojčinović, dizajnerica i vlasnica brenda Leilou čija tvrtka s 25 zaposlenih bilježi stalan rast prihoda. Godine 2017. ostvarila je 7,6 milijuna kuna, a prošla je godina, kaže Dojčinović, bila još uspješnija. Modele koji nastaju u radionici u zagrebačkoj Strojarskoj ulici osim u Hrvatskoj plasira u trgovine u Njemačkoj, Irskoj i Americi. Dobar poslovni potez svakako je bio i otvaranje prodajnog mjesta u ‘duty free‘ zoni zagrebačke i dubrovačke zračne luke.

[caption id="attachment_385575" align="aligncenter" width="750"] Aleksandra Dojčinović[/caption]

Više o modnim revijama i biznisu pročitajte u aktualnom broju tiskanog i digitalnog Lidera.