Hrvatska
StoryEditor

Ako se izmijeni ZOR, pregovore ćemo voditi na ulici

13. Rujan 2013.
Piše:
liderhrt

Predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata (HURS) Ozren Matijašević upozorio je da sindikati neće pristati na loša rješenja u izmjenama Zakona o radu (ZOR), već će, ako Hrvatski sabor prihvati izmjene koje predlaže ministar rada Mirando Mrsić, pregovore voditi na ulici.

Matijašević je na konferenciji na novinare ustvrdio da prijedlog izmjena uređivanja radnog vremena otvara mogućnost 60-satnog radnog tjedna, a otvara se i mogućnost da se prekovremeni rad više ne plaća kao izvanredna okolnost jer će poslodavac tijekom duljeg razdoblja sam određivati režim radnog vremena.

Predsjednik HURS-a rekao je da Mrsić umjesto istinskog socijalnog dijaloga u Gospodarsko-socijalnom vijeću preko medija objavljuje što će stajati u novom ZOR-u, a istodobno ne razgovara sa socijalnim partnerima. HURS do danas nije dobio službeni prijedlog izmjena ZOR-a, a na sastancima i u medijima govorilo se samo o tezama.

Matijašević je ocijenio da izmjene ZOR-a neće rezultirati novim zapošljavanjem jer su ovo četvrte izmjene od 2009., a od 2008. izgubljeno je oko 100.000 radnih mjesta, dok je radno aktivnog stanovništva 65.000 manje.

Ustvrdio je da se nastavlja trend rastakanja hrvatskoga gospodarstva, koji se najbolje ogleda u padu industrijske proizvodnje, gubitku radnih mjesta, posebice u građevinarstvu i prerađivačkoj industiji, te robnom deficitu, osobito u proizvodnji hrane.

26. travanj 2024 21:29