Hrvatska
StoryEditor

Aleksandra Kolarić: Josipovićev poraz je i poraz Zorana Milanovića

12. Siječanj 2015.
Piše:
lider.media

Aleksandra Kolarić, bivša članica SDP-a i stručnjakinja za komunikciju, u emisiji Hrvatskog radija ‘U mreži prvog‘ komentirala je rezultat predsjedničkih izbora na kojima je pobijedila kandidatkinja HDZ-ove koalicije Kolinda Grabar Kitarović.

- Rezultati su po cijelom nizu aspekata presedan. Ja sam negdje u listopadu rekla da Ivo Josipović može izgubiti ove izbore samo ako sam sebe pobijedi. Ivo Josipović je u tome uspio. Poraz je definitivno i poraz Zorana Milanovića ali pobjeda da se dogodila bila bi pobjeda Ive Josipovića. To se nije dogodilo i on i ljudi oko njega i stožer koji je vodio kampanju se moraju sjesti i zapitat zašto se to nije dogodilo. Pobjeda je rezultat toga da je pobjeda uvijek u centru i to je ovaj put bilo dobro pozicionirano od strane HDZ-a. Kolinda Grabar Kitarović je bila takav kandidat centra. S druge strane u prvom krugu je imala zahvalnog Milana Kujundžića koji je zapravo bio rezerva HDZ-a na klupi cijelo vrijeme i napadao s pozicije ekstremne desnice i radikalizma, a s treće strane ovo je definitivno pobjeda HDZ-ove stranačke organizacije i to treba isto tako priznati. Njihove profesionalnosti, organiziranosti, motiviranosti - rekla je Kolarić.

Ona smatra kako je društvo definitivno podijeljeno na dva pola, jer razlika u glasovima u Hrvatskoj, ako ne računamo glasove iz inozemstva, je nešto manje od dvije tisuće. Ona smatra i da je razlog poraza Ive Josipovića to što je izgubio u velikim gradovima.

- Ivo Josipović je izgubio u velikim gradovima i u tome je problem. Bez obzira što je dobio na apsolutnim brojkama Zagreb imao je 50 tisuća manje glasova nego prije pet godina, 10 tisuća u Rijeci i čini mi se deset tisuća u Osijeku. Bez obzira na visoku izlaznost u velikim sredinama to se nije moglo kompenzirati, tu nije bilo dovoljno dobre mobilizacije glasača ljevice - zaključila je Kolarić

01. svibanj 2024 10:55