Hrvatska
StoryEditor

Asistenti u nastavi ‘izvisili‘ zbog igara na sreću

12. Veljača 2013.

Ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić bila je u radnom posjetu Karlovačkoj županiji, tijekom kojeg je posjetila Centar za rehabilitaciju Ozalj u Jaškovu, te Centar ‘Nada‘ u Vojniću, jedini u Hrvatskoj za smještaj osoba s dualnim poremećajem.

Tom prilikom održan je i sastanak u uredu župana Ivana Vučića na temu ulaganja u proširenje kapaciteta Doma umirovljenika ‘Sv. Antuna Padovanskoga‘, za što je zatražena pomoć ministrice u rješavanju imovinsko-pravnih prepreka s MORH-om, čiji bi se objekt prenamijenio, a financijska konstrukcija zatvorila bi se ili sredstvima fondova EU-a, ili po modelu javno-privatnog partnerstva, za što također ima interesenata. S obzirom da je ministrica Opačić bila u posjeti ustanovama specijaliziranima za osobe s intelektualnim teškoćama, uza sve pohvale spomenutim ustanovama, identificirani su problemi u provedbi obrazovnih programa za takve osobe. Osobnih asistenata u nastavi, kako za djecu s poremećajima u nastavi tako i za djecu s intelektualnim teškoćama, sada je u hrvatskim školama 142, a natječaj za narednu školsku godinu još nije objavljen i pitanje je hoće li biti novaca za njih. Na novinarsko pitanje je li točno da nije raspisan natječaj za asistente u nastavi za iduću školsku godinu, ministrica Opačić kazala je da je to točno, a razlog tome je izostanak planiranih sredstava od strane Hrvatske lutrije. - Mi smo kao ministarstvo izdvojili sredstva za asistente, ali imamo probleme s financiranjem jer su to projekti koji se samo djelomice financiraju iz državnog proračuna, a drugim dijelom iz prihoda od igara na sreću. Nažalost, i igre na sreću su prošle godine podbacile, jer je kriza i tu uzela svoj danak i nemamo sredstava koliko se planiralo da po toj osnovi uplati Hrvatska lutrija. S obzirom da je to dobar i važan program, i mnogo je više asistenata nego ih je bilo prošle godine, ali još uvijek nedovoljno u odnosu na potrebe, mi ćemo pokušati i te projekte aplicirati na fondove Europske unije. To je jedini način da se poveća broj asistenata u nastavi.

- Jednostavno, državni proračun je takav kakav je i bit će limitiran još određeni broj godina, jer nije lako pokrenuti gospodarstvo i neko novo punjenje proračuna - kazala je Milanka Opačić.

27. travanj 2024 05:48