Hrvatska
StoryEditor

‘AZTN čini nesagledivu štetu ugledu obrtnika‘

14. Rujan 2012.

Hrvatska obrtnička komora (HOK) izrazila je danas nezadovoljstvo javnom objavom nepravomoćnog rješenja Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) da su Obrtnička komora Osječko-baranjske županije, Udruženje obrtnika Osijek i 17 obrtnika – pekara narušili tržišno natjecanje.

HOK u priopćenju ocjenjuje da AZTN nije smio dati u javnost rješenje po kojem su osječki obrtnici - pekari "16. veljače 2011. godine na sastanku Sekcije pekara Udruženja obrtnika Osijek sklopili zabranjeni sporazum jer su utvrdili orijentacijsku cijenu bijelog kruha u iznosu od 8 kuna", jer se radi o pritisku na hrvatsko sudstvo i medije, budući da je u tijeku upravni spor.

Objavu nepravomoćnog rješenja, koje su prenijeli gotovo svi hrvatski mediji, a time i dovođenje u zabludu potrošača, smatramo neprofesionalnim činom AZTN-a, kojim se čini nesaglediva šteta ugledu obrtnika, Udruženja obrtnika Osijek i HOK-u, kaže se u priopćenju.

Posebno se to odnosi na medijske objave u kojima se govori o "udruživanju obrtnika u kartel", što smatramo uvredljivim za naše članove, obrtnike – pekare iz Osijeka, stoji u priopćenju.

HOK tvrdi da su pekari na jednoj od sjednica u svojem Udruženju obrtnika raspravljali o visokim troškovima poslovanja te o opstanku u situaciji sve većih ulaznih troškova, zbog čega su "pojedini razmišljali o podizanju cijena".

Takav način rasprave i rješavanja problema obrtnika ima uporište u Statutu Udruženja i Zakonu o obrtu, tvrdi HOK, a radi se o redovnim sastancima sekcija ili cehova u komorskom sustavu. Osim toga, dijelovi zapisnika sa sastanka nikako se ne mogu smatrati obvezujućim sporazumom sudionika sastanka, smatra HOK.

27. travanj 2024 15:04