Hrvatska
StoryEditor

AZTN istražuje postoje li zabranjeni sporazumi među osiguranjima i marinama

28. Siječanj 2014.

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) objavila je danas kako je pokrenula postupak utvrđivanja narušavanja tržišnog natjecanja sklapanjem zabranjenog sporazuma protiv Hrvatskog ureda za osiguranje i 12 osiguravajućih kuća zbog onemogućavanja Generali osiguranju prodaje obveznog autoosiguranja, kao i protiv devet marina, članova Udruženja nautičkog turizma.

Iz Agencije navode da je postupak protiv osiguravatelja pokrenut kako bi se utvrdilo da li su HUO i 12 osiguravajućih kuća donošenjem odluke o oduzimanju ovlasti za izdavanje zelene karte osiguravajućoj kući Generali osiguranju sklopili zabranjeni sporazum kojim jednog od članova udruženja kažnjavaju zbog spuštanja cijena premija osiguranja od automobilske odgovornosti.

Generali je, naime, u rujnu prošle godine, kao prvo osigurateljno društvo na hrvatskom tržištu, ponudilo mogućnost ugovaranja obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti s do 23 posto nižom cijenom police, u sklopu novog liberaliziranog cjenika obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti.

Ubrzo nakon toga Upravni odbor HUO-a donio je odluku da se Generaliju oduzima ovlast za izdavanje zelene karte, uslijed čega Generali gubi i mogućnost sklapanja valjanih polica obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti.

Zbog te je odluke AZTN pokrenuo postupak protiv HUO-a te osiguravajućih kuća Euroherc, Croatia osiguranje, Croatia Lloyd, Hok osiguranje, Izvor osiguranje, Jadransko, Sunce, Triglav, Uniqa, Velebit, Basler i Wiener osiguranja Vienna insurance group.

Agencija će u postupku utvrditi jesu li ti osiguravatelji, odnosno njihovo udruženje donošenjem odluke o oduzimanju ovlasti za izdavanje zelene karte osiguranja Generali osiguranju sklopili zabranjeni sporazum kojim jednog od članova udruženja kažnjavaju zbog spuštanja cijena premija osiguranja od automobilske odgovornosti.

Postupak utvrđivanja narušavanja tržišnog natjecanja sklapanjem zabranjenog sporazuma Agencija je pokrenula i protiv Udruženja nautičkog turizma (marina) Hrvatske gospodarske komore i devet poduzetnika članova udruženja - Adriatic international cluba, Tehnomonta, Marine Šibenik, Ilirije iz Biograda na moru, Marine Hramina iz Murtera, Brodogradilišta i marine iz Betine, Marine Punat te Marine Dalmacija i i Marine Borik iz Zadra.

Tim bi se postupkom trebalo utvrditi jesu li marine koje su sudjelovale na sastanku udruženja u okviru HGK razmjenjivale informacije o budućim cijenama svojih usluga, konkretno o cijeni vezova, navode iz Agencije.

26. travanj 2024 13:34