Hrvatska
StoryEditor

Bangoura napokon predstavio svoju GOH metodu

01. Veljača 2013.
Piše:
lider.media

Hamed Bangoura i njegov tim napokon su prezentirali GOH metodu koja bi treba donijeti brzi gospodarski oporavak, pogotovo ljudima opterećeni kraditima u švicarskim francima.

‘Građani oporavljaju Hrvatsku‘ ili GOH metoda je projekt na kojem je Hamed Bangoura sa svojim timom radio više od godinu dana, te je sada spreman predstaviti je široj javnosti i da se pokrenu promjene koje bi omogućile provedbu projekta. Na samom početku idejni začetnik se ogradio od svih političkih konotacija.- Iza ovog projekta ne stoji niti jedna stranka, niti jedna banka niti predstavnik krupnog kapitala i ovo je projekt koji bi mogao svim donijeti dobro. Mi smo radili danonoćno na tom projektu i sad je on spreman za prezentaciju javnosti – rekao je Hamed Bangoura.Istaknuo je da je projekt u skladu sa svim važećim zakonima Hrvatske, a jedine promjene koji bi se morale dogoditi za njegovu realizaciju je promjena nekoliko regulativa vezano uz bankovne rezerve. Po definiciji GOH metoda je samo promišljanje koje svojom primijenom ostvaruje društveno osiguran proces i primjenjiva je na razne tržišne situacije, ostvarujući win-win-win učinke za sve sudionike procesa. Ona ima četiri komponente u svojem planu. Socijalnu koja omogućuje nositeljima kredita u ‘švicarcima‘ smanjenje rate kredita za 30 posto, rješavanje stambenog pitanje po dosta jeftinijim uvjetima, otvara minimalno 30 tisuća radnih mjesta te bitno podiže kupovnu moć. Razvojna komponenta je ta koja pokreće mrtvi kapital, potiče investicije te oživljava građevinsku i prerađivačku industriju. Komercijalna komponenta omogućuje prodaju novosagrađenih jedinica i gradnju novih, te povećava prihode za državu i poduzetnike. Posljednja komponenta nazvana je plus i ona čini sve sudionike procesa društveno odgovornim. GOH model predviđa osnivanje posebne kako su je nazvali mega tvrtke GOH d.o.o ili d.d. koja bi bila nositelj projekta. Na nju bi građevinari prenijeli svoje objekte, banke bi stavile kredite koje su one izdale građanima, a građani bi prenijeli svoje kredite na tu tvrtku. U vlasničkoj strukturi bili bi građani s 44 posto, banke s 44 posto, država s deset posto i predstavnici GOH s dva posto. Ono što je najbitnije građanima bi se odmah rata kredita smanjila, a uz to dobili bi dodatna osiguranja za kredite, a kao suvlasnici GOH-a sudjelovali bi u podjeli dividende koja godišnje bi iznosila sedam posto. 

Sam osnivač Hamed Bangoura predstavio je na primjeru kako bi to izgledalo u stvarnosti.- Danas netko tko ima neto plaću od sedam tisuća kuna, a kredit u švicarcima za stan od 60 kvadrata koji je podignuo prije krize plaća banci 5969 kuna trajnim nalogom, a njemu ostaje 1030 kuna za potrošnju i mjesečne režije što je praktički nemoguće za preživjeti. S druge strane po GOH modelu on bi trajnim nalogom plaćao 3070 kuna trajnim nalogom banci i GOH-u, 1030 kuna bi imao u gotovini, a 2890 kuna bi imao na raspolaganju putem GOH carda – rekao je Bangoura.GOH card je kartica koja služi za plaćanje raznih stvari u Hrvatskoj, te ima dva velika ograničenja. Ne može se koristiti u inozemstvu i ne smije se podizati gotovina s nje, te su u GOH to zamislili kao način za podizanje potrošnje. Što dobiva građanin koji se odluči za kupnju stanom GOH modelom pojasnio je Bangoura. - Građanin u paketu dobiva životno osiguranje, osiguranje od rastave braka i gubitka posla i osiguranje nekretenine. Također sudjeluje u izgradnji apartmanskog naselja gdje bi za 25 godina mogao ili preuzeti svoj apartman ili ga nastavio iznajmljivati preko GOH-a. Također dobiva dio prinosa koji su minimalno sedam posto godišnje, a isto tako mu se rata zbog iznajmljivanja tih stanova smanjuje za tri godine – rekao je Hamed.Projekt koji zanimljivo zvuči, a prema riječima idejnih začetnika predstavnici Vlade, banaka i poduzetnika prihvatili su ga jakog dobro, puno ovisi o dobro volji pojedinaca. Ukoliko se ovo pokaže kao dobra formula možda je napokon pronađen model koji će probuditi Hrvatsku. Za više informacija za građane je organizirana prezentacija GOH modela 8. veljače.

17. svibanj 2024 02:43