Hrvatska
StoryEditor

Bloomberg: Konverzija švicaraca dobra za gospodarstvo

18. Listopad 2015.

Banski dvori često imaju razloga za ljutnju na međunarodne ekonomske analitičare. No sad bi mogli dići spomenik Bloombergu.

Najpoznatija svjetska agencija za poslovne vijesti analizirala je utjecaj konverzije kredita u švicarcima pod naslovom ‘Napadi na inatljive banke potiču na zijevanje s obzirom na to da su se investitori vratili u Hrvatsku’. Posebno se apostrofira izjava Dmitrija Barinova, menadžera u Union Investment Privat Fundsu u Frankfurtu, da je taj potez, iako negativan za banke, dugoročno dobar za gospodarstvo.

Naglašeno je i da Landesman Berlin Investment povećava portfelj hrvatskih obveznica. Bloomberg prenosi i stajalište Timothyja Asha, kreditnog analitičara u Nomura Internationalu u Londonu: ‘Pitanje kredita u švicarskim francima moralo se riješiti budući da se previše otegnulo i pritiskalo je tržišta i banke’, ističe Ash i zaključuje: ‘Kao i u Mađarskoj, bankarski će sektor u konačnici uz gunđanje prihvatiti rješenje. Dakle, čini se da investitori nisu pobjegli glavom bez obzira, kako su nas plašili domaći bankari u stranom vlasništvu.’

01. svibanj 2024 10:13