Hrvatska
StoryEditor

Čučavci odlaze u povijest

10. Svibanj 2012.
Piše:
lider.media

Do 16. kolovoza ugostiteljski objekti iz skupine restorani, barovi, catering objekti i objekti jednostavih usluga moraju uskladiti svoje poslovanje sa Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti i Pravilnikom o razvrstavanju i minimalnim uvjetima.

Kako navodi Novi list među zahtjevima su topla voda u sanitarnim čvorovima, najmanje jedan telefonski aparat, školjke umjesto čučavaca, ali i minimalno 100 metara kvadratnih u zatvorenom prostoru za noćne klubove. Ispuniti ih moraju gostitelji koji su za svoje objekte ishodili rješenja prije 16. kolovoza 2007. – Kada je Zakon stupio na snagu, ugostiteljima koji su već poslovali je dan rok od pet godina da usklade svoju djelatnost s novim pravilima. Rok uskoro istječe, no ugostitelji ne moraju ishodovati nova rješenja od Ureda državne uprave, već samo otkloniti manjkavosti - istaknuo je Željko Dimitrić, tajnik Obrtničke komore Primorsko-goranske županije.

Novi trošak nekim će ugostiteljima donijeti činjenica da toaleti moraju imati visoku zahodsku školjku, dok čučavci više ne dolaze u obzir, a u pretprostoriji mora biti umivaonik s hladnom i toplom vodom. Do sada se, pak, toplu vodu nije tražilo. Od zahtjeva koji se stavljaju pred ugostitelje su i hladnjaci koji moraju imati pokazivače temperature, pisana upozorenja o zabrani konzumiranja hrane i pušenja u restoranskim kuhinjama, kutija za prvu pomoć, izljevi sa sifonom i zaštitnom rešetkom u kuhinjskom podu, mreže za zaštitu od insekata na kuhinjskim prozorima, vatrootporna tkanina za gašenje požara u kuhinji... Isto tako, definira se kako se osoblje mora prema gostu odnositi profesionalno, kao i da osoblje u restoranima i barovima treba poznavati najmanje jedan strani jezik.

Ugostitelji koji dostavljaju hranu, morat će obratiti pozornost i na to tko može samo dostavljati hranu, a tko je može i posluživati. Zakonom se tako definira da samo catering firme mogu, osim dostave, kod naručitelja usluživati jela. Ostali jela iz svog asortimana mogu samo dostaviti. Pritom se dostava može obavljati vlastitim vozilima, no ona moraju zadovoljavati propise o higijeni hrane.

– Ljudi nemaju novca za ulaganja. Non stop nam se daju novi zadaci i zahtjevi, a poslovanje je palo. S druge strane, smeta nas što u susjednim državama, primjerice Italiji, vidimo kolege koji ne moraju zadovoljiti takve rigorozne zahtjeve i rade bez problema. Banalno, u Trstu i dan danas u kafićima imate čučavce - smatra je Igor Štanger, predsjednih Ceha ugostitelja PGŽ-a.

03. svibanj 2024 01:23