Hrvatska
StoryEditor

Deseci milijarda kuna duga će se otpisati ili prolongirati

20. Svibanj 2012.
Piše:
liderhrt

Pet SDP-ovih ministara okupilo se u Splitu na stranačkoj konvenciji Splitsko-dalmatinske županije posvećenoj gospodarskome stanju u Dalmaciji. Vlada će spasiti brodogradilišta, osigurati nastavak proizvodnje u Jadrankamenu, a osigurano je i 8 milijardi kuna za financiranje gosodarstva, poručili su.

Ministar financija Slavko Linić rekao je novinarima kako je Hrvatskoj, od strane banaka, na raspolaganju milijardu eura. Interes postoji, samo mi moramo biti efikasni u izradi projekata. Linić je najavio kako njegovo ministarstvo kreće u konačni obračun s nelikvidnošću. Deseci milijarda kuna duga će se otpisati, prolongirati ili pretvoriti u vlasničku strukturu, poručio je.

Na tom su projektu zajedno radila ministarstva gospodarstva, financija i pravosuđa i za koji dan vidjet ćete zakon o financijskom poslovanju, rekao je. Najveći problem je što imamo 43 milijarde kuna blokiranih sredstava i kao odgovor nudimo rješenje da predstečajne postupke vodi uprava. Sve dubioze možemo riješiti tako da se postigne dogovor između dužnika to jest neuspješnih tvrtki i najvećih vjerovnika, a to je država s više od 50 milijardi kuna te poslovne banke, kazao je Linić.Prema Linićevim riječima dva najneuspješnija sektora su željeznički promet i poljoprivreda. Poljoprivreda je pojela najviše novaca koje su građani uplatili kao porez, a imamo više od 50 posto neobrađenog zemljišta, dok je najveći uvoz - hrana, kazao je Linić. Ministar je u svojem govoru više puta ponovio kako najveći teret prevladavanje krize snose građani i da je Vlada toga svjesna, ali je ocijenila kako će građani imati razumijevanja. Pri tomu je poručio kako se nastoji teret prevladavanja krize ravnomjernije rasporediti, pa će se iduće godine nastojati ići, ne na teret građana i PDV-a, već na teret neupotrebljene imovine - imobilizirane imovine onih koji ne znaju što će s njom.

Ministar Mirando Mrsić odgovorio je na optužbe kako sezonski radnici dobivaju otkaze zbog nove mjere zapošljavanja prema kojoj se daje 1600 kuna novozaposlenima. Rekao je kako se ti poticaji odnose samo na fakultetski obrazovane ljude na birou. Ministar poduzetništva i obrtništva Gordan Maras rekao je kako će se ubuduće u privatizaciji maksimalno podržavati radničko dioničarstvo.

SDP-ovci su komentirali i izbore u HDZ-u. Poručuju - ako ta stranka želi zadržati bilo kakvu vjerodostojnost - moraju se najprije ispričati hrvatskom narodu zbog kriminala.

27. travanj 2024 07:06