Hrvatska
StoryEditor

Deset projekata za ruralni razvoj ostaje bez 316 milijuna kuna EU potpora

01. Kolovoz 2016.
Piše:
lider.media

Deset projekata iz mjere 4. Programa ruralnog razvoja ostat će bez ukupno 316 milijuna kuna EU potpora, jer je utvrđeno da se kod njih radi o "umjetno stvorenim uvjetima" s namjerom ostvarenja većih iznosa potpore, izvijestili su u ponedjeljak ministar poljoprivrede i Davor Romić i vršitelj dužnosti ravnatelja Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Ivan Macanić.

Riječ je o osam projekata iz podmjere 4.1.1. "Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva" i dva projekta iz podmjere 4.2.1. "Potpora za ulaganja u preradu, marketing i/ili razvoj poljoprivrednih proizvoda".

- Agencija će izdati odluku o odbijanju potpora za te projekte zbog utvrđene sumnje na ‘umjetno stvorene uvjete‘ s namjerom ostvarenja većeg broja bodova, odnosno većih financijskih iznosa potpore, kazao je Macanić, ne navevši o kojim je tvrtkama riječ, niti konkretno koje su nepravilnosti utvrđene.

Naveo je i kako ukupno tražene potpore za ovih deset projekata kod kojih je utvrđena sumnja na "umjetno stvorene uvjete" iznose 316 milijuna kuna.

Romić i Macanić nisu željeli otkriti koji su to projekti kod kojih je utvrđena sumnja na "umjetno stvorene uvjete" budući korisnici još nisu obavješteni o tome. Obavijesti će im, kako je kazao Macanić, biti poslane najkasnije do sredine idućega tjedna.

Na novinarsko pitanje što će biti sa tim tvrtkama kod kojih je utvrđena sumnja na "umjetno stvorene uvjete", Macanić je kazao da imaju pravo na određeni rok na prigovor, i nakon što se sastane Povjerenstvo za prigovor moći će se govoriti o konačnim odlukama za te tvrtke.

"Svima onima koji su radili sukladno pravilima, novci iz EU fondova biti će isplaćeni i dobit će sredstva za koja su se natjecali", kazao je Romić napominjući kako svaki isplaćeni račun podliježe određenim kontrolama.

26. travanj 2024 15:16