Hrvatska
StoryEditor

Dimna zavjesa za vlasnički spor oko aerodroma

04. Srpanj 2015.

Sudeći prema medijskim istupima stranačkih čelnika, SDP je danas bliži Franji Tuđmanu od HDZ-a. Ili bi prvi hrvatski predsjednik danas politički bio bliži SDP-u nego stranci koju je osnovao.

Iako u HDZ-u nema službene detuđmanizacije, Karamarkov lustracijski pohod usmjeren je upravo protiv Tuđmanove politike pomirbe. A i pitanje je u kojoj bi mjeri zahvatio bivšeg Titova generala. Da je živ, možda bi mu olakšavajuće okolnosti kod Karamarka bili kasniji razlaz s režimom i robija te zasluga za stvaranje hrvatske države. A i sad je teško procijeniti je li više komunjara i udbaša u današnjem HDZ-u ili SDP-u. S druge strane, Milanović žali što Tuđman nema dostojniji trg u Zagrebu, a Hajdaš Dončić najavljuje da će zagrebačka zračna luka dobiti Tuđmanovo ime. HDZ, očekivano i točno, tvrdi da je riječ o predizbornoj kampanji. Dok politički aspekt priče analizira Liderova kolumnistica Višnja Starešina, pozabavimo se ovdje Tuđmanom kao dimnom zavjesom. Bolje da se priča o tome nego o vlasničkim i pravosudnim spačkama i prosvjedima. Naime, vlasnici zemljišta oko zračne luke u sporu su s državom zbog izvlaštenja svojih posjeda radi gradnje prilazne ceste. Sudski vještaci procijenili su parcele na 180 do 270 kn po kvadratu.

Ministarstvo pravosuđa ovih dana propisuje da Hrvatske ceste mogu ući u posjed s akontacijom od 80 kn po kvadratu. Ostatak će se, tvrdi odvjetnica Mira Matuško Blažević, u sporovima utjerivati možda i 10-20 godina. A riječ je o parcelama 72 vlasnika, o 85 tisuća četvornih metara. Država ih zakida za dvadesetak milijuna kuna, koliko će ostati u blagajni HC-a. Kad to dođe na naplatu, Hajdaš Dončić neće biti u Ministarstvu prometa, a ni HC u državnom vlasništvu. Pa zar onda nije ljepše, bezbolnije i politički probitačnije glancati Tuđmanov lik i djelo?   

02. svibanj 2024 14:20