Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Uskoro natječaji za konkurente za pružanje zemaljskih usluga na tri aerodroma

03. Siječanj 2024.

Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo objavit će tijekom siječnja natječaje za izbor drugog pružatelja zemaljskih usluga u zračnim lukama Zagreb, Split i Dubrovnik, a po njihovom završetku u tim zračnim lukama po prvi puta bi se trebala pojaviti konkurencija u segmentu pružanja tzv. zemaljskih usluga. 

Trenutačno te usluge u Splitu i Dubrovniku pružaju same zračne luke, dok je u Zagrebu od 2022. godine turski Havaş postao vlasnik tvrtke MZLZ Zemaljske usluge d.o.o., kompanije koja je do tada obavljala sve poslove vezane uz prihvat i otpremu putnika, tereta i zrakoplova u Međunarodnoj zračnoj luci Zagreb.

Razlog za raspisivanje ovih natječaja leži u primjeni Pravilnika o pružanju zemaljskih usluga prema kojem je potrebno raspisati natječaj za drugog pružatelja zemaljskih usluga nakon što zračna luka prijeđe brojku od dva milijuna prihvaćenih i otpremljenih putnika u jednoj godini, kako bi se pružio pristup aerodromskoj infrastrukturi neovisnim zainteresiranim pružateljima zemaljskih usluga. Spomenute tri zračne luke i ranije su dosegnule brojku od dva milijuna putnika godišnje, no Covid pandemija i posljedično smanjenje broja putnika, odgodilo je primjenu spomenutog Pravilnika. 

Budući da su poslovi zemaljskih usluga odvojeni u zasebnu tvrtku, HAVAS-Zemaljske usluge, iz podataka o njezinom poslovanju moguće je vidjeti o koliko velikom tržištu je riječ. Havas Zemaljske usluge ostvarila je prihod od 17,8 milijuna eura

 i dobit od oko pola milijuna eura, a u istom izvješću je navedeno da u 2023. godini očekuju povećanje broja letova od 8 posto te povećanje tonaže tereta od 6,6 posto.

27. travanj 2024 02:33