Hrvatska
StoryEditor

Dolaze li bolji dani za mlade nezaposlene osobe?

26. Veljača 2015.
Piše:
lider.media

Dolaze li bolji dani za mlade nezaposlene osobe? Čini se da da. Naime, ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić i glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca i Davor Majetić potpisali su sporazum o suradnji na promociji i provedbi Garancije za mlade

Što to zapravo znači? Ministarstvo i HUP ovim Sporazumom iskazuju svoju spremnost za međusobnu suradnju na promociji i provedbi Garancije za mlade temeljene na Preporuci Vijeća EU od 22. travnja 2013. godine, o uspostavi Garancije za mlade, posebno mjera usmjerenih prema poslodavcima u svrhu poticanja zapošljavanja mladih osoba, kao i stjecanja znanja i vještina u skladu s potrebama tržišta rada. 

Ministarstvo i HUP će, u okviru provedbe Garancije za mlade, posebno surađivati u promociji mjera za mlade koje su predviđene Planom implementacije te Smjernicama za razvoj i provedbu aktivne politike zapošljavanja u Hrvatskoj za razdoblje od 2015. do 2017. godine. Surađivat će i na području informiranja poslodavaca o načinima i mogućnostima korištenja svih mjera usmjerenih na zapošljavanje mladih kao i mjera za poticanje samozapošljavanja mladih u obrtu ili trgovačkom društvu.

"Hrvatska je u samom vrhu europskih zemalja po visini stope nezaposlenosti među mladima i taj problem traži hitno i sveobuhvatno rješenje.  Suradnjom HUP-a na projektu Garancije za mlade dajemo podršku  u kreiranju mjera i politika za olakšan prijelaz mladih osoba iz sustava obrazovanja u svijet rada te poticanju ključnih dionika u razvijanju upravljačkih vještina i znanja mladih kod poslodavaca  kroz praktični rad, a posebno za vrijeme obrazovanja prema potrebama tržišta rada. Jedno od nužnih koraka u cilju zapošljavanja mladih svakako je usklađivanje našeg obrazovnog sustava s realnim potrebama tržišta rada i poslodavci se s posljedicama tog problema susreću svakodnevno", rekao je prilikom potpisivanja Davor Majetić. 

Potpisivanju sporazuma nazočio je i predsjednik Vlade Zoran Milanović.

03. svibanj 2024 07:10